Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, nejméně bude pršet na severu a severovýchodě

Ostrý teplotní kontrast v Evropě k nám přinesl mimořádné sněžení, v Srbsku naměřili 24 °C a tropickou noc

Současný ostrý nástup zimy dává zapomenout na teplotně rekordní podzim. Na celém našem území leží sníh a na jihu Čech je kvůli jeho přívalům dokonce vyhlášen kalamitní stav. Za nynějším sněhově bohatým počasím u nás je ovšem paradoxně právě oteplování klimatu. Nad Evropou totiž v uplynulých dnech vznikl výrazný teplotní kontrast mezi podprůměrnými teplotami na severu a výrazně nadprůměrnými na jihu. V Srbsku v noci na dnešek teploty na pár stanicích dokonce neklesly pod 20 °C (tedy hranici tropické noci). Denní maxima se tam včera dostala až na 24,2 ° C, což byla nejvyšší teplota v Srbsku v prosinci od roku 1989. V Bělehradě včera odpoledne bylo 22,6 °C, čímž byl vyrovnán místní prosincový měsíční rekord z 16. prosince 1989. Ještě vyšší teploty byly naměřeny v Itálii, kde Pescara ve střední Itálii hlásila letních 27,2 °C. Některé měsíční prosincové rekordy padly také na Sardinii a Korsice, kde teploty překročily 25 °C. Teploty jsou zde o 10 °C až 15 °C vyšší, než je v tomto období běžné.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let v noci na dnešek - na Balkánu hlavně v Srbsku byly teploty až o 15 °C vyšší, než je běžné, zdroj: ventusky.com

Zcela jiná situace panuje v severnějších oblastech Evropy. Na letišti Roskilde v Dánsku v poslední listopadový den naměřili minimum -15,0 °C, což byla nejnižší listopadová teplota v Dánsku za posledních 30 let.

Teploty
Srážky v Evropě v noci na dnešek - na výrazném teplotním rozhraní se utvořil frontální systém přinášející vydatné srážky. Střed tlakové níže se nacházel nad Alpami a nasával vlhkost ze Středozemního moře dále na sever, zdroj: ventusky.com

Ostrý teplotní kontrast v Evropě vyvolal na jeho rozhraní vydatné srážky a vznik tlakové níže. Za vydatnými srážkami stojí i teplotně nadprůměrné Středozemní moře (je teplejší až o 2 °C, než je na přelomu listopadu a prosince běžné), ze kterého tlaková níže nasávala vlhkost a posílala ji dále na sever. Vydatné srážky zasáhly naše území, jih Německa, Rakousko a Alpy. V Alpách napadl až metr sněhu. Na našem území jsou nejvyšší přírůstky sněhu na jihu Čech, kde napadlo i přes 40 cm v nižších polohách (na Prachaticku dokonce až 70 cm). Naopak na úplném severu Čech připadlo většinou jen do 3 cm.