Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Podzim na Šumavě je letos chladný a méně barevný. Na Kvildě dnes bylo -10 °C

Česko dnes zažilo typické podzimní počasí. Ráno se v kotlině Čech vytvořily mlhy a nízká oblačnost. Bez mlh naopak zůstala Morava a Slezsko. V Čechách z nízké oblačnosti vystupovala především horská pohoří. Typické podzimní počasí panovalo i na Šumavě. Ráno na stanici Horská Kvilda (Perla) bylo až -10 °C, což byla i nejnižší zaznamená teplota v rámci našeho území. Na řadě míst Šumavy se tvořila jinovatka. Během dne se ovšem výrazně oteplilo. Na řadě míst včetně Horské Kvildy se teploty dostaly až na 15 °C. To byly jedny z nejvyšších teplot v rámci našeho území. Šumava tak dnes byla zároveň nejchladnějším i nejteplejším místem.

Letos je podzim méně barevný
Jak aktuálně vypadá podzim na Šumavě si můžete prohlédnout na fotografiích níže. V těchto dnech zpravidla vrcholí barevnost podzimu. Letos ovšem podzim není tak barevný jako v jiných letech. Podílí se na tom především velké množství srážek, větrno a chladno v první polovině října a v závěru září. Kvůli tomu se letos listí tolik neprobarvilo (viz článek Barvy podzimního listí ovlivňuje počasí). Pro dosažení nejkrásnější barevnosti přírody je nutná především slunečná, teplá a málo větrná první polovina října. Naopak letos na Šumavě už několikrát ležel sníh. Například na Churáňově bylo minulý týden až 10 cm sněhu. I tak je samozřejmě na Šumavě krásně, což dokládají dnešní fotografie.

Sedlo
Hrad Kašperk dnes ráno z rozhledny Sedlo

Sedlo
Mlhy v údolích Šumavy dnes ráno z rohledny Sedlo - na hřebenu na horizontu je lehce patrný i sníh (vlevo na okraji snímku je zasněžený Velký Javor)

Sedlo
Mlhy v údolích Šumavy dnes ráno

Sedlo
Šumava u Kašperských Hor dnes ráno

Ani známá Klostermannova vyhlídka u Srní na Šumavě letos nezáří barvami jako v jiných letech (na níže uvedených fotografiích můžete vidět její srovnání s rokem 2008, kdy se u nás naopak vyskytl barevně krásný podzim - ostatně také byla celá první polovina října teplá a slunečná).

Vyhlídka
Klostermannova vyhlídka dnes v poledne

Vyhlídka
Klostermannova vyhlídka pro srovnání v polovině října v roce 2008, kdy naopak v první polovině října převládalo slunečné a teplé počasí, které více probarvilo listí