Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Supercely na Moravě přinášely kroupy a lámaly stromy, strhly i střechu stavení

Včerejší bouřky na Moravě způsobily škody. Hlášeny byly totiž supercely, které sebou zpravidla přináší nebezpečné jevy. Jejich počet byl význačný. Pozorováním byly potvrzené nejméně 4 supercely, které zasáhly několik oblastí. Jejích velikost byla sice malá a zasažená místa tak byla ostře ohraničená. První supercely vznikly na západě Moravy k večeru odkud postupovaly dále na východ. Již v Bystřici nad Pernštejnem spadlo během chvíle kolem 30 mm srážek a ulicemi tekly proudy vody. Vyskytly se také kroupy (většinou o velikosti 1 až 2 cm).

Radar
Radarový snímek z 18:20 - na Blanensku a Šumpersku byly hlášeny supercely, dle bílé barvy na radaru a hlášení lidí produkovaly také často kroupy, zdroj: chmi.cz

Vyškov
Supercela v Drnovicích u Vyškova - pod základnou oblaku je patrný wall cloud, který je typický pro supercely. Lidé často pozorovali i jeho rotaci. Tornádo se z něho zpravidla spouští až u silnějších supercel, zdroj: Hana Ježková

Vůbec nejvíce výjezdů hasiči hlásili v Jihomoravském kraji (nejvíce na Blansku a Vyškovsku), kde jich bylo přes 30. Odstraňovali popadané stromy i odčerpávali vodu. V Rájci-Jestřebí v ulici Boženy Němcové poškodila bouřka střechu u jednoho stavení. Škody po bouřkách jsou hlášeny také ze Zlínského kraje. Největší škody byly v obci Sehradice, kde kvůli větru odletěla plechová střecha z místního zemědělského objektu. Vítr byl tak silný, že plech o velikosti okolo 60 metrů čtverečních odnesl až k nedalekým rodinným domům, kde spadl na jejich střechy a ty poškodil. U nejbližšího domu dokonce střešní krytinu prorazil a části plechu skončily až na půdě, uvedli hasiči na Facebooku (viz níže). Naštěstí nikdo nebyl zraněn. V obci se při bouřce vyskytl zřejmě downburst, který způsobuje silné nárazy větru.


Za vznikem silných bouřek stál výrazný střih větru v kombinaci s přechodem slabé okluzní fronty. Samotné supercely potom vznikly procesem štěpení bouřkových buněk, které se v minulém týdnu vyskytlo již na Vysočině (viz článek Když z jedné bouře vzniknou dvě).