Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Mohutný tajfun Mawar dosáhl nejvyšší kategorie, v příštím týdnu zřejmě zamíří k Tchaj-wanu

Letošní sezónu tajfunů v Tichém oceánu zahájil Mawar, jehož jméno v malajštině znamená „růže“. A hned první tajfun se stal i supertajfunem (tedy 1minutové rychlosti větru přesáhly 240 km/h). Japonská meteorologická služba ho ve čtvrtek 25. května v poledne klasifikovala dokonce jako mohutný tajfun (s 10minutovými průměry rychlosti větru alespoň 194 km/h), což je i v jejím členění nejsilnější kategorie.

Tajfun
Supertajfun Mawar ve čtvrtek odpoledne, zdroj: goes.noaa.gov

Tajfun
Pohled na symetrické oko supertajfunu Mawar, zdroj: tropic.ssec.wisc.edu

První známky tvořícího se tajfunu Mawar bylo možné detekovat 17. května. O tři dny později se systém bouří zorganizoval natolik, že se stal tropickou bouři. A tajfunem, tedy níží s rychlostmi větru přes 118 km/h byl klasifikován hned o den později, 21. května. Díky vhodným podmínkám v dráze postupu tajfunu Mawar došlo následně k dalšímu zesílení, 23. května dokonce tzv. rapidnímu zesílení, kdy rychlost větru vzrostla o 80 km/h během 18 hodin. Mawar se tak stává supertajfunem. 1minutové rychlosti větru dosáhly až 250 kilometrů za hodinu. Ve středu 24. 5. došlo k tzv. eywall replacement cycle, tedy jevu, kdy se zhroutí vnitřní stěna oka tajfunu. Než se vytvoří nová stěna kolem jeho oka, dojde k přechodnému zeslabení systému. V případě Mawaru klesla rychlost větru asi o 40 kilometrů za hodinu, a to právě chvíli před zásahem amerického Guamu a sousedních ostrovů Mariánského souostroví, kde tak šlo o tajfun 4. stupně.

Díky tomu byly ostrovy ušetřeny nejhorších škod a vzhledem ke včasnému varování se podařilo i limitovat zranění, případně počet obětí. Do jisté míry tomu napomohl taky fakt, že velká část budov na Guamu, které Mawar zasáhl, je postavena z poměrně masivního betonu. Škody na budovách se tak týkají hlavně oken a střech. Přesto supertajfun Mawar představuje pro ostrovy jeden z nejsilnějších tajfunů v historii. Podobně silný tajfun zasáhl Guam naposledy v roce 1976 (Pamela jako tajfun 4. stupně), ještě silnější pak byl supertajfun Karen v listopadu 1962 (kategorie 5), který zabil 6 lidí a škody v dnešních cenách dosáhly 2,4 miliard amerických dolarů. Je tedy patrné, že pro Guam sice nejsou tajfuny nic nového. Přesto silný tajfun v květnu představuje nezvyklou událost i proto, že jejich hlavní sezóna na ostrovech přichází až později v létě.

Po přechodu Guamu se Mawar opět zotavil a zesílil, dosáhl páté, tedy nejsilnější kategorie, a to díky teplému moři (teplota vody se v mohutné vrstvě pohybuje kolem 29-30 stupňů), které mu poskytuje dostatek energie. A vzhledem k vhodným podmínkám v atmosféře (výtok z bouře v horních hladinách troposféry) se ve čtvrtek vytvořilo i mimořádně symetrické a fotogenické oko v jeho středu. Maximální intenzity by měl Mawar dosáhnout v první polovině pátku, kdy se rychlosti větru budou pohybovat kolem 275 kilometrů za hodinu! Jde o 1minutové průměry, 10minutové (tedy údaj běžně používaný v souvislosti s větrem v Česku) pak budou dosahovat kolem 210-220 km/h. A nárazy větru můžou v blízkosti centra supertajfunu dosáhnout dokonce hodnot kolem 330 km/h!

Tajfun
Předpověď postupu tajfunu Mawar, zdroj: metoc.navy.mil

Během víkendu by měl Mawar začít zvolna slábnout a postupovat k západoseverozápadu. Začátkem příštího týdne se jeho dráha začne blížit obydleným územím východní Asie, je ale otázka, s jakou intenzitou. Zejména pokud se jeho dráha odchýlí více k severu, dostane se nad chladnější moře, což by mělo vést k rychlejšímu vyplňování a slábnutí. S ohledem na velkou předpovědní dobu je ale zatím obtížné říct, která obydlené území zasáhne – největší pravděpodobnost se sice týká Tchaj-wanu, ale vyloučit nelze ani stočení více k severu až severovýchodu nad japonské souostroví Rjúkjú. Jako méně pravděpodobný se aktuálně jeví zásah filipínského Luzonu.

Model
Poloha a intenzita tajfunu Mawar příští úterý v poledne světového času podle modelu ICON, zdroj: ventusky.com

Model
Poloha a intenzita tajfunu Mawar příští úterý v poledne světového času podle modelu GFS, zdroj: ventusky.com

Dodejme, že poslední výhled pro letošní tajfunovou sezónu v západní části Pacifiku počítá spíše s nadprůměrnou aktivitou – mělo by vzniknout 29 tropických bouří, z nichž se 16 vyvine do stadia tajfunu a 9 silného tajfunu.