Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná se oteplovat, dnes místy letní, zítra tropický den

Dlouhodobé výhledy očekávají teplotně nadprůměrné léto, mělo by být ještě teplejší než minulé

S blížícím se počátkem léta (to klimatologické začíná už 1. června) se v médiích častěji objevují různé prognózy slibující někdy až horké letní měsíce. Ačkoliv sezónní předpovědi mají pro oblast České republiky jen omezenou úspěšnost, můžeme nahlédnout na jejich aktuální výstupy a zhodnotit, jaké by to letošní léto u nás mohlo být.

Sezónní předpovědi poskytuje pravidelně několik světových center, přičemž k těm nejúspěšnějším, resp. nejspolehlivějším se řadí Evropské centrum pro střednědobou předpověď (ECMWF). Jeho aktuální prognóza pro nadcházející léto počítá s nadprůměrnými teplotami v podstatě nad celým evropským kontinentem, přičemž pro střední a jihovýchodní Evropu je odchylka výraznější, 1 až 2 stupně oproti průměru za období 1993-2016. Ve srovnání s dubnovou prognózou jde o potvrzení a mírné prohloubení trendu očekávaného nadprůměrně teplého léta. I když samozřejmě není možné říci, jak konkrétně by se tato teplá odchylka mohla projevit, tedy jestli třeba spíš teplejšími dny nebo nocemi. Nadprůměrně teplé období ale taky zvyšuje pravděpodobnost výskytu tzv. horkých vln, kdy denní maxima překračují tropickou třicítku. Z hlediska srážek model ECMWF pro střední Evropu nepočítá s výraznějšími odchylkami od dlouhodobého průměru. Zde je ale nutné zdůraznit, že sezónní předpověď srážek pro oblast střední Evropy má ještě nižší úspěšnost než předpověď teplot.

Teploty
Očekávaná odchylka teploty vzduchu pro nadcházející léto podle modelu ECMWF, zdroj: climate.copernicus.eu

Srážky
Očekávaná pravděpodobnost kategorie množství srážek pro nadcházející léto podle modelu ECMWF, zdroj: climate.copernicus.eu

Nahlédneme-li na výstupy britského modelu, i ten preferuje nadprůměrně teplé léto, a to především ve východní polovině Evropy, kde počítá s odchylkou přes 1 °C. Nadprůměrně teplé léto vychází i modelu amerického NCEP, který udává ale poněkud jiné rozložení teplotních odchylek nad Evropou. Česko však každopádně řadí do oblasti s vyššími očekávanými odchylkami. Konečně můžeme využít i multi-modelového přístupu, který vznikl spojením výstupů osmi modelů – i tento výstup jednoznačně preferuje nadprůměrně teplé léto, a to především v jihovýchodní polovině kontinentu.

Teploty
Očekávaná odchylka teploty vzduchu pro nadcházející léto na základě multi-modelové předpovědi, zdroj: climate.copernicus.eu

Z hlediska srážek pak jak podle jednotlivých modelů, tak i podle multi-modelového přístupu převažuje očekávání průměrného léta. Na druhou stranu, letní srážky padají u nás často v podobě intenzivních lijáků při bouřkách. Vyšší očekávané teploty znamenají i více energie pro bouřkové systémy, které pak můžou – kromě přívalových srážek – přinášet i další nebezpečné jevy, jako jsou kroupy nebo prudké nárazy větru. A s tím souvisí taky značná lokální proměnlivost srážek – v celorepublikovém průměru sice měsíční sumy můžou být blízké dlouhodobým normálům, ale rozdíly mezi nepříliš vzdálenými místy můžou dosahovat vyšších desítek milimetrů.

Celkově tedy současné dlouhodobé, ale i prodloužené střednědobé výhledy (které publikuje především ECMWF) naznačují, že letošní léto bude s největší pravděpodobností nadprůměrně teplé. S ohledem na globální situaci, tedy nadále až rekordně teplé vody Atlantiku, během léta nastupující jev La Niña v Pacifiku, i pokračující nárůst koncentrací skleníkových plynů a s tím související celoplanetární oteplování, ale taková předpověď není příliš překvapující.

Dodejmě, že teplotně nadprůměrné léto modely očekávaly i v minulém roce, což se potvrdilo (chmibrno.org). V letošním roce čekají ovšem odchylku od průměru ještě o něco vyšší.