Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Rekordně vysoké teploty, České Budějovice hlásí letních 25 °C

Do Česka dnes vrcholí příliv velmi teplého vzduchu. V závětří Šumavy se navíc jeho příliv zkombinoval s fénovým efektem (vzduch proudící přes horskou překážku se v závětří hor vysouší a dále otepluje). Díky tomu tak byly dosaženy rekordně vysoké teploty na řadě míst v Čechách. Vůbec nejtepleji dnes odpoledne bylo na stanici ČHMÚ v Českých Budějovicích (části Rožnov), kde teplota dokonce vystoupila na letních 25,3 °C, čímž byl překonán rekord pro tento den z roku 1907, který měl hodnotu 22,8 °C.

Teplota
Záznam ze stanice v Českých Budějovicích - červeně je znázorněn vývoj teploty (za posledních 48 hodin), zdroj: chmi.cz

Taková hodnota na konci října je extrémní. Dokonce se blíží výskytu nejpozdějšího letního dne v České republice, který připadá na 31. října. Konkrétně v roce 2001 naměřili 26,5 °C v Ropicích v Moravskoslezském kraji. V listopadu a v prosinci už u nás letní den nikdy zaznamenán nebyl.

Tip: Aktuální teploty - teploty na meteorologických stanicích v ČR

Rekordní teploty dnes hlásí většina stanic v Jihočeském, Plzeňském, Středočeském, Královéhradeckém Ústeckém a částečně Pardubickém kraji, kde se na většině míst teplota dostala nad 20 °C. Překonán bude také v pražském Klementinu, kde se počasí sleduje již od roku 1775. V centru Prahy dnes bylo kolem 23 °C (přesná hodnota nového rekordu bude ale známá až večer). Naopak na Moravě bylo o něco chladněji, maxima zůstala pod 20 °C. Výrazně nadprůměrné teploty se ovšem vyskytují na celém území.

Teplota
Teplota dnes v 15:00 - nejtepleji bylo na jihu Čech, v Českých Budějovicích byl dokonce letní den, zdroj: in-pocasi.cz

Zítra nás již čeká výrazné ochlazení. Denní maxima na řadě míst poklesnou o 10 °C. Ochlazovat se dále bude i v pátek.