Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Teploty překračují 20 °C, na Slovensku vyrovnali absolutní rekord pro zimu

Střední Evropa v těchto dnech zažívá extrémně teplé počasí, které překonává rekordy. Na Slovensku dokonce dnes zaznamenali vůbec nejvyšší teplotu v období meteorologické zimy (prosinec, leden a únor) v historii měření. Stanice Hurbanovo na jihu Slovenska hlásila odpoledne maximální teplotu 20,6 °C. To je stejně jako dosavadní zimní rekord z 28. února 2019. Přes 20 °C se teploty na těch nejteplejších lokalitách dostávají od úterý i u nás. Nejvyšší naměřená teplota dosáhla 20,7 °C ve středu ve Vidnavě (severně od Jeseníků). Na překonání absolutního rekordu pro zimu to nestačilo. Dosud nejvyšší naměřená zimní teplota 22,0 °C pochází z Českého Krumlova z 27. února 1994. Také Německo hlásí celou řadu nových teplotních rekordů. Přes 20 °C se zde navíc teploty dostávají už šestým dnem. Tak dlouhé období s teplotami přes 20 °C se v zimě nikdy v historii pozorování nevyskytlo.

Mapa
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu února v Českém Krumlově - v polovině měsíce byly teploty velmi nízké, nyní jsou naopak rekordně vysoké, zdroj: in-pocasi.cz

Ne všude ovšem panují rekordně vysoké teploty. V oblasti mezi Litoměřicemi a Mělníkem již několik dní celodenně zůstávají mlhy a teploty se pohybují jen kolem 4 °C. Je zde dokonce chladněji než na Sněžce.

Mapa
Teploty dnes ve 14:00 - na řadě míst překročily 15 °C, mezi Litoměřicemi a Mělníkem byly ovšem jen kolem 4 °C, zdroj: in-pocasi.cz

Nezvykle vysoké teploty se u nás vyskytnou ještě i zítra. O víkendu se ovšem po přechodu studené fronty ochladí. Denní maxima se budou pohybovat mezi 4 °C až 9 °C. Pro konec února jde ovšem stále o nadprůměrné hodnoty a návrat zimy nás nečeká.