Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hodně oblačnosti, v severní polovině území postupně slunečno

Modely opět čekají teplotně nadprůměrnou zimu, srážek by mohlo být o něco více

Do začátku klimatologické zimy zbývá něco přes 3 týdny a stále častěji se v těchto dnech skloňuje otázka, jaká ta letošní vlastně bude. Podobně jako v minulých letech, i letos se občas objeví v bulvárních novinách předpovědi zvěstující tuhou zimu se sibiřskými mrazy a přívaly sněhu. Na druhé straně, dosavadní průběh počasí v letošním roce, kdy opět převažují teplotně výrazně nadprůměrné týdny i měsíce, zatím moc na tuhou zimu neukazuje. Očekává se na zimní měsíce změna?

Jisté je, že i během nadcházející zimy bude v Pacifiku pokračovat poměrné silná fáze jevu El Niño a jeho atmosférická odezva v podobě jižní oscilace. To sice ovlivní například podobu zimy v Severní Americe, nicméně vliv tohoto jevu na počasí ve střední Evropě je velmi malý až nedetekovatelný. Proto je pro výhled počasí v nadcházející zimě pro oblast Česka vhodnější využít sezónních předpovědí, které poskytuje několik světových předpovědních center.

Podle střednědobé předpovědi a její prodloužené verze počítané v Evropském centru pro střednědobou předpověď nás po ochlazení na konci tohoto týdne čeká v následujících týdnech opět nadprůměrně teplé počasí, a to až do poloviny prosince. Srážkově by po nadprůměrném příštím týdnu měly přijít spíš týdny s množství srážek blízkým dlouhodobému průměru.

Čerstvá (listopadová) sezónní předpověď pak pro oblast střední Evropy počítá s nadprůměrně teplou zimou, přičemž odchylka za celou sezónu by se měla pohybovat mezi 1 a 2 stupni (vůči období 1993-2016). To je i v souladu s dřívějšími, říjnovými výstupy. Pro zajímavost můžeme uvést i nejčerstvější výpočet kanadského modelu CanSIPS, který pro zimu jako celek očekává rovněž nadprůměrné teploty, k čemuž by největší měrou měl přispět prosinec, nejmenší únor.

Teplota
Očekávaná odchylka teploty vzduchu za zimu (prosinec 2023 – únor 2024) v Evropě podle Evropského modelu, zdroj: charts.ecmwf.int

Teplota
Očekávaná odchylka teploty vzduchu za zimu (prosinec 2023 – únor 2024) v Evropě podle modelu CanSIPS, zdroj: tropicaltibits.com

Zde je nutné podotknout, že ve stále teplejším klimatu mají modely obecně problém předpovědět v dlouhodobém (tedy sezónním) horizontu teplotně podprůměrné období. Souvisí to samozřejmě i s mimořádně teplou povrchovou vodou v oceánech, přičemž severní Atlantik není výjimkou. A protože voda v mořích má obvykle nejnižší teplotu až na sklonku zimy, preferují modely teploty bližší dlouhodobému průměru právě pro únor.

Z hlediska srážek je pro oblast střední Evropy už delší dobu očekáváno mírně vyšší množství za celou zimu, což potvrzují i nejčerstvější výstupy Evropského centra nebo výše zmíněného kanadského CanSIPS. Nicméně je nutné zdůraznit, že i očekávaná odchylka je poměrně malá, a navíc předpověď srážek je zatížena ještě větší nejistotou než teplot.

Srážky
Očekávaná odchylka množství srážek za zimu (prosinec 2023 – únor 2024) v Evropě podle Evropského modelu, zdroj: charts.ecmwf.int

Srážky
Očekávaná odchylka množství srážek za zimu (prosinec 2023 – únor 2024) v Evropě podle modelu CanSIPS, zdroj: tropicaltibits.com

Konečně můžeme nahlédnout i na speciální produkt týkající se sněžení. Milovníky přírodního sněhu ale poslední výstupy asi moc nepotěší – oproti říjnovým prognózám v množství sněhu pro nadcházející zimní měsíce modely poměrně výrazně ubraly. Britský i Evropský model teď očekávají podprůměrné množství sněhu od prosince až do března, s výjimkou vysokých horských poloh, jako jsou Alpy, případně Skandinávského pohoří a pohoří na Balkáně. Českých hor se ale to kvůli nižší nadmořské výšce týkat spíše nebude.

Celkově lze tedy na základě aktuálních výstupů sezónních předpovědí očekávat spíš teplotně nadprůměrnou zimu. Srážek by mělo spadnout obvyklé nebo lehce nadnormální množství, což s ohledem na vyšší teploty bude znamenat pro nižší polohy spíše déšť než sníh. Nicméně je poměrně pravděpodobné, že i v celkově spíše teplejší zimě se občas dočkáme i kratších vpádů studeného vzduchu a sněhových vloček i v nížinách. Kdy se ale taková situace vyskytne, to už je mimo možnosti současných dlouhodobých prognóz.

Dodejme, že letošní předpovědi jsou teplotně (srážkově by letos mohla být bohatší) podobné těm z minulého roku. Ty se nakonec potvrdily a uplynulá zima byla na našem území teplotně nadprůměrná a srážkově průměrná (viz článek) přesně dle předpovědí před zimou.