Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Za námi je další teplotně nadprůměrná meteorologická zima

Dnešním dnem začalo meteorologické jaro a skončila meteorologická zima zahrnující období od prosince do února. Letošní zima u nás byla opět (jako ta předchozí) teplotně nadprůměrná. Začala ovšem nadějně. Hned prosinec byl teplotně i srážkově normální. V polovině měsíce se dokonce vyskytlo velmi studené období a sníh se objevil na celém území. V závěru prosince ovšem přišla obleva a teploty přesáhly i 10 °C.

Teploty
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu prosince 2022 na stanici Praha - Libuš, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den

Leden se již nesl ve znamení silně nadprůměrných teplot. Na většině stanic patřil mezi pět nejteplejších lednů zaznamenaných za dobu měření. Srážkově byl leden normální (na západě podprůměrný, na východě naopak nadprůměrný - díky tomu byl celkově na našem území hodnocen jako normální). Kvůli velmi vysokým teplotám na horách roztála většina sněhu a jednalo se tak o sněhově velmi chudý měsíc. Stejně jako prosinec leden přinesl méně slunečního svitu než je běžné.

Srážky
Měsíční úhrn srážek na území ČR v lednu 2023 v procentech normálu 1991–2020, zdroj: chmi.cz

Také únor u nás patřil mezi teplotně nadprůměrné měsíce, ale již ne tak výrazně jako leden. Na horách na začátku měsíce napadlo významnější množství sněhu. V polovině měsíce ale kvůli výraznému oteplení zase rychle tál. Další sněžení na hory dorazilo až v závěru měsíce. Srážkově byl únor opět normální, na horách ale nadprůměrný.

Celkově tak meteorologickou zimu (v kontextu posledních 30 let) hodnotíme jako srážkově normální a teplotně nadnormální. Sněhově byla zima chudá. Málo bylo také slunečního svitu. Vůbec nejvyšší teplota celé zimy byla naměřena 1. ledna, kdy bylo v Javorníku nad ránem naměřeno 19,6 °C (viz článek). Šlo o absolutně nejvyšší teplotu, která u nás kdy byla v lednu zaznamenána. Naopak nejnižší teplota zima byla zaznamenána tradičně na Šumavě a to 6. února, kdy tu ráno bylo necelých -30 °C (viz článek).