Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Časté přeháňky, odpoledne pozor na bouřky s přívalovými srážkami - sledujeme on-line

Na Ústecku se vyskytlo první letošní slabé tornádo

Již včera nás začala ovlivňovat tlaková níže. Dnes její vliv pokračoval a tak jsme se dočkali dalších srážek a objevily se i bouřky. Ty se objevily především na Vysočině a východě Čech, ojediněle zabouřilo i na Moravě. Škody ale bouřky nepůsobily a ani nijak četné nebyly (uhodilo kolem 1000 blesků). Paradoxně škody způsobila přeháňka bez bouřky, která se vytvořila v Ústeckém kraji. Při jejím přechodu se totiž ve Valtířově na Ústecku spustilo ze základny oblaku k zemi slabé tornádo. Jeden svědek z obce uvedl, že tornádo ze země zvedlo trampolínu i kameny. Při výskytu tornáda se nikdo nezranil a celkové škody jsou také podle dosavadních informací minimální. Přímo dotyk tornáda se zemí se lidem podařilo i zachytit (viz fotografie).

Tornádo
Fotografie slabého tornáda dnes před 17. hodinou ve Valtířově na Ústecku, zdroj: Raduš Fabiánová pro Czech Thunderstorm Research Association

Bouřka
Radarový snímek v době výskytu tornáda (vyznačeno trojúhelníkem), zdroj: chmi.cz

Jde o letošní první potvrzený výskyt tornáda na našem území. V minulém roce se u nás tornádo objevilo již na konci března (viz článek) a škod způsobilo mnohem více. V lesích vytvořilo i polomy.

Přeháňky a bouřky se u nás očekávají i v dalších dnech (a bouřky budou ještě o něco častější a silnější než dnes). Jestli mohou opět přinést slabé tornádo nebo trombu ale předpovědět nejde. V každém případě v těchto bouřkách nebo přeháňkách nehrozí výskyt silnějších tornád.