Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Před námi je tropický i bouřlivý týden

Nad střední Evropou se dnes vytváří frontální rozhraní mezi velmi teplým vzduchem na východě a chladným na západě. Například zítra bude v Polsku až 35 °C, zato na jihozápadě Německa jen 12 °C. Naše území bude ležet přesně na rozhraní těchto dvou vzduchových hmot. Předpovědi na další dny jsou tak velmi složité, neboť počasí bude hodně rozmanité.

Počítat musíme s tvorbou bouřek, které díky výraznému střihu větru a hodnotám CAPE budou i velmi silné. Vyloučit dokonce nelze ani vznik supercel. Určit přesná místa výskytu bouřek je ovšem komplikované. Dnes se očekávají hlavně večer v Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji. Jinde se bouřky příliš nečekají. Zítra se naopak rozšíří více do Čech, na Moravě a ve Slezsku se ovšem mohou vyskytnout až ve středu. Bouřky nezasáhnou celé území. V pátek přeháňky a bouřky ustanou. V sobotu večer se ovšem vrátí.

Po většinu týdne musíme počítat s tropickými teplotami. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 27 °C na západě až po 32 °C na východě. V pátek a v sobotu se teplotní rozdíly mezi východem a západem vyrovnají a teploty zamíří na 28 °C až 32 °C, v sobotu až na 33 °C. Ochlazení k nám dorazí zřejmě v neděli, kdy teploty klesnou pod 25 °C.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

CAPE
Hodnoty CAPE dnes odpoledne - na většině území budou přesahovat 3000 J/kg, což jsou velmi vysoké hodnoty. Ke vzniku bouřek bude ovšem docházet jen na severozápadě a západě území, kde bude ležet frontální vlna (ta bude iniciovat vznik bouřek, na zbytku území bude scházet faktor, který by jejich vznik umožnil). Při takto vysokém CAPE potom hrozí i vznik velmi silných bouřek.

Počasí
Teploty zítra odpoledne - nad střední Evropou je patrné výrazné teplotní rozhraní, v Polsku bude až 35 °C, na jihozápadě Německa jen 12 °C.