Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Časté přeháňky, odpoledne pozor na bouřky s přívalovými srážkami - sledujeme on-line

První předpovědi dávají šanci na chladné Vánoce

Přesně za 10 dnů je tu Štědrý den, což znamená hlavní období vánočních svátků. Což je i doba, kdy jsou meteorologové doslova „bombardováni“ dotazy, budou-li ty letošní Vánoce na sněhu. Čistě statisticky, pravděpodobnost bílých Vánoc je v nižších polohách České republiky poměrně malá, v průměru nastávají jednou za 5 až 7 let. Mnohem lépe jsou na tom hory, kde lze s bílými svátky počítat jednou za dva roky. A pokud bychom chtěli, aby leželo alespoň 5 centimetrů sněhu (tedy jakási už poměrně slušná bílá peřina), klesne nám pravděpodobnost ještě níž, někam k 10 procentům pro nížiny (viz článek). Na druhé straně, nikde není psáno, že právě letos Vánoce na sněhu být nemohou. A protože 10 dnů je doba, když už střednědobé modely začínají poskytovat první spolehlivější trend budoucího vývoje, stojí za to se podívat, jak by letos mohlo dopadnout.

Aktuálně zažíváme oblevu. Po nezvykle vydatné nadílce sněhu v posledních dvou týdnech k nám začal v pondělí proudit teplejší vzduch od západu, a to kolem tlakové výše nad střední a západní Evropou, což vedlo k citelnému oteplení. Sníh tak začal tát a jeho kvalita se zhoršuje, a to nejen v nížinách, obleva se projevuje i na horách. Zatím to vypadá, že současné teplejší počasí vydrží do konce pracovního týdne. Ve čtvrtek by nás od severozápadu měla přejít slabá studená fronta, která přinese nejspíš jen pár přeháněk. A přinese nejspíš jen mírné ochlazení.

Studená fronta
Ve čtvrtek nás od severozápadu přejde studená fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

O víkendu se tlaková výše přesune nad Britské ostrovy, kde zmohutní. Po její přední straně k nám ještě na přelomu tohoto a příštího týdne nejspíš pronikne teplejší vzduch od severozápadu. Zřejmě příští úterý (tedy na zimní slunovrat), dorazí další studená fronta od severu, za kterou k nám začne proudit podstatně chladnější vzduch od severu. Další vývoj je už poměrně nejistý – většina modelů ale preferuje variantu, že ještě jedna studená fronta by mohla přejít v noci na Štědrý den. A měla by být následována přílivem studeného, původem arktického vzduchu, což by znamenalo celodenní mrazy a noční minima klesající i v nížinách pod -10 °C. Poněkud mírnější ochlazení ale preferuje americký model GFS, podle kterého by maxima na Štědrý den mohla být kolem 0 °C.

Každopádně Štědrý den je už na samém konci aktuálního předpovědního období globálních modelů. A to znamená rozdíly nejen mezi různými modely, ale i mezi jednotlivými běhy daného modelu, tzv. ensemblovou předpovědí. Což samozřejmě výrazně komplikuje stanovení přesnější podoby počasí. Nicméně jako nejpravděpodobnější varianta vývoje se pro začátek Vánoc aktuálně jeví teplotně podprůměrné počasí. Na tom se v zásadě shodují všechny v tuto chvíli dostupné globální předpovědní modely.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu 24. prosince odpoledne vůči průměru 1981-2020 - v Evropě se očekávají podprůměrné teploty

Teploty
Ensemblové předpovědi teploty v hladině 850 hPa (přibližně výška 1,5 km) a srážek pro Prahu podle modelu GFS - červená čára ukazuje dlouhodobý průměrem. Je patrné, že před Vánoci většina běhů modelu očekává nastup podprůměrných teplot

Jedna věc jsou teploty, které by tedy mohly být vyloženě zimní. Pro tu pravou vánoční náladu ve stylu Ladových obrázků (ale jak jsme uvedli na začátku, ve skutečnosti jde o výjimečnou podobu Vánoc na většině území Česka), jsou ještě důležité srážky. A tam to zatím moc optimisticky nevypadá – tento týden se jeví jako srážkově podprůměrný, a o moc lepší to nejspíš nebude ani po víkendu. Kromě hor by tak do poloviny příštího týdne mělo napadnout maximálně 5 cm sněhu, často ale spíš méně. Poloha na přední straně tlakové výše nad Britskými ostrovy a brázdy nízkého tlaku vzduchu nad východní Evropou pro střední Evropu naději na významnější srážky nepřináší. Předpověď srážek je však obecně zatížena podstatně většími nepřesnostmi, než je tomu u teplot. A optimističtější je evropský model, podle kterého by srážek po neděli mohlo být víc a tak tu šance na skutečně bílé Vánoce je.

Zima
Sněhobílé Vánoce jsou na horách letos téměř jisté, mimo hory je předpověď složitější. Modely naznačují sice chladné počasí, ale srážek bude zřejmě jen málo.

Zatím to tedy s největší pravděpodobností vypadá spíš na chladné (tedy „třeskuté“) než teplé („tekuté“) Vánoce, ale otázkou zůstává, budou-li mimo hory i bílé. Zdůrazněme, že výše uvedený nástin budoucího průběhu počasí je opravdu nutné brát jako první trend pravděpodobného vývoje, který se ještě může (a je pravda, že i dost výrazně) změnit. Přesnější předpověď, a tedy podoba počasí na vlastní vánoční svátky, bude možná až koncem tohoto týdne.