Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Vichřice Sabine k nám míří z Ameriky, tam si vyžádala 5 obětí

V pondělí se u nás vyskytne vichřice s nárazy větru přes 100 km//h (viz článek). Níže s ní spojená bude ležet v pondělí nad Skandinávií a ovlivní počasí téměř v celé Evropě. Pozoruhodná bude její cesta do Evropy. Aktuálně se totiž střed této níže nachází nad severní Amerikou (nad ostrovem Newfoundland). V následujících hodinách ovšem zamíří v tryskovém proudění rychle k východu přes Atlantik a již zítra dopoledne bude ležet severně od Britských ostrovů. Cestu přes celý Atlantik tak zvládne za pouhých 24 hodin. Zítra přinese vichřici na Britské ostrovy, v pondělí se potom vichřice rozšíří i do střední Evropy. V západní a střední Evropě se očekávají rozsáhlé škody a přerušení dopravy. V řadě zemí už platí vysoká upozornění na silný vítr a plánují se omezení dopravy.

Ve čtvrtek a v pátek už tato níže přinesla problémy na východ USA. Především v jižních státech se tvořily i silné bouřky. U hranic s Kanadou naopak hustě sněžilo. V USA si níže vyžádala 5 obětí. Škody působil hlavně silný vítr v bouřkách, ojediněle byla hlášena i tornáda. Stovky tisíc domácností v pátek na východním pobřeží USA zůstalo bez proudu.

Sabine nebo Caira
Významné tlakové níže dostávají také svá jména. Ta současná dostala v Německu jméno Sabine. Naopak britští meteorologové ji pojmenovali jako Caira. U nás se nejčastěji přebírají právě německá označení.

Tip: Numerický model - předpověď nárazů větru v dalších dnech

Cesta
Bílou čarou je označena dráha níže Sabine od dnešního poledne do pondělního - ze severní Ameriky se za pouhých 24 hodin dostane k Britským ostrovům - i přesto, že její střed bude ležet daleko od našeho území, přinese k nám vichřici.