Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

V Moskvě naměřili nejvíce sněhu za posledních 23 let, velmi studenou zimu hlásí Skandinávie

Meteorologická zima míří ke svému konci a lze ji tak pomalu hodnotit. Na většině míst bude opět teplotně nadprůměrná, ale v ostrém kontrastu s tím je sever a východ Evropy. Prosinec i leden zde byly teplotně podprůměrné. Únor je zatím také podprůměrný, ale jeho teplejší závěr zde teploty přiblíží blízko normálu. Spolu s tím je zde zima navíc srážkově nadprůměrná a mnohé oblasti se tak dočkaly i neobvyklých přívalů sněhu.

Nyní například v Moskvě 18. února naměřili 67 cm sněhu. Je to jedna z nejvyšších sněhových pokrývek v hlavním městě Ruska v únoru. Více sněhu zde bylo jen v roce 1966,1994 a 2001 (70 až 72 cm). O víkendu zde tak leželo nejvíce sněhu za posledních 23 let. Absolutní rekord výšky sněhové pokrývky v Moskvě je potom 78 cm z března 1994.

Sníh
Sněhová pokrývka v Evropě 18. února 2024 - v Rusko a Skandinávii je často přes 60 cm sněhu, zdroj: ventusky.com

Na začátku ledna sever Evropy hlásil i extrémní mrazy. Ve Finsku bylo dokonce -44,3 °C (na stanici Enontekiö). Šlo tak o nejnižší teplotu změřenou v celé Skandinávii od roku 2000. Ve Švédsku naměřili -43,6 °C, nejnižší lednovou teplotu za více než 20 let v této zemi (viz článek). Výrazně také zamrzl Botnický záliv, což zde komplikuje lodní dopravu.

Leden
Teplotní odchylka v Evropě v lednu 2024 - Skandinávie a Rusko zažili chladný leden, zdroj: climate.copernicus.eu

Prosinec
Teplotní odchylka v Evropě v prosinci 2023 - Skandinávie a část Ruska zažili chladný prosinec, zdroj: climate.copernicus.eu

Mrazivý vzduch ze severu Skandinávie se dostal jen sporadicky do střední Evropy. Kvůli tomu byl u nás prosinec teplotně nadprůměrný, leden průměrný a únor míří dokonce k nejteplejšímu v historii měření. Celkově tak zima na našem území skončí jako další teplotně nadprůměrná.