Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Nastává zimní slunovrat, nejdelší noci roku přinesly mráz pod -20 °C

Dnes v 16:58 našeho času začne astronomická zima. Dnešní den je tak označován jako zimní slunovrat, tedy okamžik, kdy Slunce při svém zdánlivém pohybu nad zemským povrchem dosáhne nejjižnější polohy (obratníku Kozoroha) a začíná se vracet k severu. V dalších dnech se tak již začne prodlužovat den a zkracovat noc (projevovat se to bude zpočátku pozdějším západem slunce, který už se ostatně posouvá od poloviny prosince).

Den má dnes 8 hodin a noc 16 hodin (v Praze Slunce vychází v 7:59 a zapadá v 16:03). Díky tomu dostává severní polokoule nejmenší příděly sluneční energie. Noc na zítřek potom bude nejdelší z celého roku. To samozřejmě umožňuje nejdelší radiační ochlazování během noc a tím i výrazný pokles teplot při vhodných podmínkách. K tomu ostatně došlo již v noci na dnešek. Kombinace přílivu studeného vzduchu a nočního vyjasnění přinesla na šumavské pláně velmi silné mrazy. Poprvé v této zimě zde teplota klesla pod -20 °C (sumava.eu). Nejníže klesla teplota vzduchu na stanici Rokytská slať -23,0 °C, dále pak Březník (-22,0 °C), Žďárek (-21,5 °C) a Kvilda – Perla (-20,5 °C). V jiných horských údolích výrazný pokles teplot neumožnila velká oblačnost. V průměru se dnes ráno teploty pohybovaly mezi -1 °C až -6 °C. Noc na zítřek bude ještě o něco chladnější.

Teplota
Průběh teploty na stanici Rokytská slať (v posledních 48 hodinách), zdroj: obec.sumava.eu

Šumava
Záběr z kamery Knížecí Pláně, kde teplota klesla na necelých -20 °C, zdroj: obec.sumava.eu

Čím je ovšem způsobeno to, že nyní jsou noci nejdelší, ale i přesto běžně nejnižší noční teploty zaznamenáváme až v závěru ledna, kdy už se noci zkracují? To je způsobeno tím, že oceány v okolí Evropy mají velkou teplotní setrvačnost. V prosinci na začátku zimy jsou ještě ohřáté z letních měsíců a tím i zvyšují teplotu v Evropě. Nejvychladlejší jsou až v druhé polovině ledna, kdy tak nastávají nejlepší podmínky pro dosahování nejnižších teplot v roce.