Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Články

Ilustrační obrázek

Dubaj v minulém týdnu zasáhly rekordní srážky, umělé zásahy do počasí ale za nimi nestojí

V minulém týdnu byla Dubaj zasažena rekordně intenzivními srážkami. Za 24 hodin spadlo 164 milimetrů vody, což je vůbec nejvíc v historii tamního měření (které ale trvá zhruba jen 70 let). Na hranicích s Ománem naměřili dokonce 254 mm! S ohledem na pouštní region šlo každopádně o mimořádně vydatný déšť, který vedl k rozsáhlým povodním.

Ilustrační obrázek

Na hřebenech Šumavy leží až půl metru sněhu

V polovině dubna se sníh nacházel už jen na hřebenech Krkonoš. V minulém týdnu se ale situace změnila. Nyní nejvíce sněhu na našem území leží na hřebenech Šumavy, kde je téměř 50 cm. Blatný vrch hlásí 49 cm, Plechý 47 cm a Velký Javor 45 cm.

Ilustrační obrázek

Sníh napadl i v nižších polohách, hlavně na západě a částečně severovýchodě

Včera k nám zesílil příliv studeného vzduchu a díky tomu dále klesla nulová izoterma a hranice sněžení. V noci na dnešek a dnes ráno k tomu na západ a částečně severovýchod dorazily srážky, které byly sněhové i v nejnižších polohách. Na některých místech se tak vytvořila sněhová pokrývka.

Ilustrační obrázek

Ranní mrazy zesílí hlavně od neděle, na hory se chystá další vydatnější sněžení

Již dnes ráno slabě mrzlo hlavně na východě Čech a Vysočině, kde se v noci vyjasnilo. Naopak Šumavu zasypal sníh. Po vydatných přeháňkách tu napadlo od 3 do 15 cm sněhu. Sněžení se vyskytlo i v nižších polohách hor a výrazně tak zkomplikovalo dopravu i na hlavních tazích.

Ilustrační obrázek

Na horách opět sněží, Šumava hlásí pár centimetrů nového sněhu

V noci na dnešek přes naše území přešla studená fronta. Po jejím přechodu se dále ochladilo a na horách v polohách nad 1000 m začalo mrznout. Srážky zde tak přešly do sněhových. Těch se nejvíce v ranních hodinách vyskytlo na Šumavě a tak zde řadu míst pokryl čerstvý sníh, většinou do 3 cm.

Ilustrační obrázek

V noci a ráno u nás uhodilo 6 000 blesků, vyskytly se i slabé supercely

V noci na dnešek přes naše území začala přecházet zvlněná studená fronta. Na ní se ve druhé polovině noci začaly tvořit přeháňky a bouřky. Nejčastější byly v centrálním pásu Česka zhruba od Plzně po Ostravu. Jako první začalo bouřit na Plzeňsku. Potom se bouřky rozšiřovaly dále na východ.

Ilustrační obrázek

V novém týdnu výrazné ochlazení, na horách opět napadne sníh a sněžit může i mimo hory

V novém týdnu nás čeká výrazná změna v charakteru počasí a čeká nás nejdelší souvislé období podprůměrných teplot od druhého lednového týdne. Teploty budou v novém týdnu v průměru o 6 °C nižší, než je v polovině dubna běžné. Nyní jsou naopak o zhruba 8 °C vyšší než je běžné.

Ilustrační obrázek

Letošní březen opět skončil jako globálně nejteplejší, jde o již desátý měsíční rekord v řadě

Březen 2024 se stal globálně nejteplejším březnem v historii měření. Podobnou zprávu jsme o skončených měsících slyšeli už devětkrát za sebou. Ano, opravdu jde už o 10. měsíc v řadě, který je nejteplejší v historii měření pro daný měsíc v roce! Od loňského června tak z celoplanetárního pohledu zažíváme mimořádně teplé období.

Ilustrační obrázek

Sever Evropy hlásí nebývale studený duben, ranní minima klesají k -30 °C

Sever Evropy se v posledních týdnech opět vymyká celkovému počasí v Evropě. Už od října minulého roku tu zažívají sérii teplotně podprůměrných měsíců. Tu narušil až únor a hlavně březen, který zde byl teplotně normální. V dubnu se ale teplotně podprůměrné počasí na sever Evropy vrátilo a to v plné síle.