Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Skleníkový efekt

Skleníkový efekt je proces, při kterém dochází k ohřívání planety (na teplotu vyšší, než by měla bez atmosféry). Na zemský povrch od Slunce dopadá záření, určitá část tohoto záření následně naši planetu zase opouští. Opouštějící záření nabývá dvou forem: odražené sluneční záření a tepelné záření. Tepelné záření při opouštění naší planety z části zachycují skleníkové plyny. Skleníkové plyny jsou - vodní páry, které způsobují asi 60 % zemského přirozeného skleníkového efektu, oxid uhličitý způsobuje asi 26 %, methan, oxid dusný a ozón způsobují asi 8 %. Hromaděním tepelného záření se naše planeta otepluje.

Skleníkový efekt Země je přirozený proces a je rozhodující pro zachování života. Lidská činnost, především spalování fosilních paliv a kácení lesů, ovšem zesilují skleníkový efekt, což způsobuje globální oteplování

Další informace najdete v článku Skleníkový efekt a jeho význam (včetně přehledu plynů, které efekt způsobují).

Skleníkový efekt
Skleníkový efekt - cyklus

Skleníkové plyny
Skleníkové plyny - emise z tepelné elektrárny
Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.