Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Máme za sebou teplotně výrazně podprůměrný leden

Máme za sebou opravdu chladný leden. Jeho průměrná teplota (na základě předběžných údajů) činí -5,4 °C, což je téměř o 4 stupně méně, než kolik činí dlouhodobý teplotní průměr za období 1981-2010, jde tedy o měsíc teplotně výrazně podprůměrný. Teplotně podobně podnormální byl v Česku naposledy březen 2013. Na druhou stranu, vezmeme-li jako normál třicetiletí doporučované Světovou meteorologickou organizací, tedy 1961-1990, odchylka bude asi o stupeň menší (tj. -2,8 °C). V posledních třiceti letech máme totiž častěji teplejší ledny.

V některých médiích se vyrojila řada někdy poněkud zavádějících tvrzení, jak studený ten letošní leden vlastně byl. Poslední podobně studený, přesněji o něco málo chladnější leden, byl v roce 2006 (s průměrnou teplotou -6,0 °C). Pokud bychom hledali chladnější leden, musíme se vrátit do roku 1987 (průměr -8,0 °C) a 1985 (-7,8 °C). Ještě chladnější leden zažilo Česko v roce 1963 (s průměrnou teplotou -8,8 °C), tehdy byla ostatně celá zima mimořádně studená s řadou arktických dnů. Je tedy patrné, že letošní leden byl sice studený, ale ne extrémně. Ostatně o tom nás přesvědčí i pohled na stanice, které mají alespoň 100letou řadu pozorování. Třeba v pražském Klementinu najdeme řadu podstatně chladnějších lednů (letos byl průměr -2,3 °C, ale třeba v roce 1942 to bylo -8,6 °C a v roce 1838 dokonce -9,2 °C) Velmi studený byl i leden 1830 (například Vyšší Brod měl tehdy průměrnou lednovou teplotu -12,8 °C, letos -6,2 °C).

Tip: Archiv počasí - historické zaznamy o počasí v Česku

Teploty
Obr. 1: Teplota vzduchu v 7:00 dne 7. ledna, kdy byla naměřena nejnižší lednová teplota v Česku, zdroj: Infomet.cz

Důvodem letošního studeného počasí bylo nejprve studené a vlhké severozápadní a severní proudění, vystřídané tuhými mrazy (7. ledna byla naměřena nejnižší teplota za celý měsíc, na Rokytské slati naměřili až -34,6 °C, šlo o den s největší zápornou odchylkou), pak přišlo mírné oteplení (13. leden se stal dnem s nejvyšší průměrnou denní teplotou), následoval příliv studeného pevninského vzduchu od severovýchodu (19. leden se stal druhým nejchladnějším dnem měsíce), který se při zemi udržel poměrně dlouho. Vytvořila se teplotní inverze, která víceméně přetrvala do konce ledna. Právě inverze byla důvodem, proč nejvyšší lednové teploty byly naměřeny často na hraničních hřebenech hor (27. ledna na šumavské Bučině ve výšce 1152 metrů bylo 9,4 °C).

Teplotně podprůměrný se stal leden nejen v Česku, ale i v okolních státech a na Balkáně. Na Slovensku byl podle SHMÚ letošní leden nejchladnější od roku 1985 a dostal se do první desítky nejchladnějších lednů od roku 1931. Hodně chladno bylo rovněž na západě USA, severozápadě Austrálie a v částech Grónska. Naopak superteplý leden panoval v Arktidě (obr. 2).

Teploty
Obr. 2: Odchylka teploty vzduchu za leden 2017 od dlouhodobého průměru 1981-2010 ve světě, zdroj: Weatherbell.com

Letošní leden byl nejen studený, ale také poměrně bohatý na sníh – hlavně na začátku a v samotném závěru měsíce. Začátkem ledna jsme zaznamenali vydatné sněžení především na horách (Černý Důl v Krkonoších až půl metru za 24 hodin), ve druhé vlně sněžilo i v nižších a středních polohách. Po dlouhé době tak můžeme říct, že jak množství, tak zejména počet dní se sněhovou pokrývkou budou v nižších a středních polohách patřit k nadprůměrným (v některých oblastech leží sníh celý měsíc).

Počasí
Snímek ze začátku ledna z obce Poniklá na Semilsku, kde napadlo kolem 50 cm sněhu, zaslal: Jakub Harcuba

I když začal už poslední měsíc meteorologické zimy, zdá se, že zima rozhodně nekončí. V nejbližších dnech se sice mírně oteplí (opět hlavně na horách), ale příští týden zatím modely preferují studenější severovýchodní až východní proudění.

Tip: Numerický model - předpověď na příští týden