Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Končí nejteplejší prázdniny v historii měření

V České republice dnes končí nadprůměrně teplé prázdniny, které překonaly řadu teplotních rekordů. Teplota vzduchu překračovala i 35 °C. Takový den bývá neoficiálně označován jako supertropický. V dřívějších dobách jsme takových dnů zaznamenávali za celou dekádu jen pár a v řadě let za sebou se vůbec nevyskytovaly. V posledních letech jsou ovšem čím dál častější. Větší množství se jich poprvé vyskytlo v roce 1994, kdy jich například v Praze bylo 5. V letošním roce se jich na většině stanic vyskytlo o poznání více. V Praze a v Brně jich bylo zaznamenáno 11, v Plzni dokonce 13. Nejtepleji bylo na začátku srpna, kdy se u Prahy teplota zastavila na rovných 40 °C. Absolutní teplotní rekord pro celé naše území 40,4 °C z 20. srpna roku 2012 sice nepadl, ale i tak se jednalo o jednu z nejvyšších teplot zaznamenaných u nás.

Vysoké teploty se vyskytovaly během července a srpna. Průměrná teplota za tyto měsíce pro celé naše území dosahuje na necelých 21 °C, což je nejvíce v historii pozorování. Letošní prázdniny byly v České republice jednoznačně nejteplejší za celou dobu měření. Nenajdeme meteorologickou stanici, kde by letošní prázdniny nebyly nejteplejší. To platí i pro meteorologickou stanici v Praze Klementinu, kde se počasí zaznamenává již od roku 1775. Překonaly tak velmi teplé prázdniny z roku 1992, 1994 a 2003 s průměrnou teplotou lehce pod 20 °C.

Pokud ovšem vyhodnotíme meteorologické léto (tedy období nejen srpna a července, ale i června), letošní léto již tak jednoznačně nejteplejší není. Průměrnou teplotu celého období totiž snižuje chladnější červen, kdy se v polovině měsíce teploty vzduchu pohybovaly pod 20 °C. V Praze sice letošní léto své prvenství s průměrnou teplotou 21,2 °C obhájí před rokem 2003 s průměrnou teplotou 20,3 °C. Podobně tomu je i v Brně, Ostravě, Pardubicích a desítkách dalších stanic na našem území. Na severu a severozápadě Čech bylo ovšem na řadě stanic teplejší léto v roce 2003, ale jen o pár desetin.

Tropické teploty
Nejvyšší a nejnižší teploty v Praze Libuši v letošním srpnu, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den (teplotně podprůměrné byly pouze 3 dny).