Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Počasí na Vánoce: na Štěpána začne zima

Dnes v Česku začala astronomická zima. Krátce po půlnoci nastal zimní slunovrat. Slunce na své zdánlivé pouti po obloze dosáhlo nejjižnějšího bodu své dráhy a začíná se vracet na sever. Zaznamenali jsme tak nejkratší den a nejdelší noc v roce. V počasí se ovšem nástup astronomické zimy zatím neprojevil. Dnes k nám zesiluje příliv teplejšího vzduchu od západu až jihozápadu. Zároveň fouká čerstvý západní až jihozápadní vítr s nárazy i v nižších polohách mezi 50 až 90 km/h. Zítra začne vítr slábnout, ale stále bude čerstvý nárazový. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 8 °C až 12 °C, na jihovýchodě bude až 13 °C. Na obloze postupně od jihu převládne slunečno.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď srážek a teplot na Vánoce

Slunečným počasím začne Štědrý den. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 5 °C až 9 °C, na jihovýchodě se zastaví až na 10 °C. Vát bude stále čerstvý vítr s nárazy v nižších polohách do 70 km/h. Odpoledne se začne od severozápadu zatahovat a večer začne pršet, od 1000 m postupně sněžit.

Ve čtvrtek na Boží hod k nám začne proudit chladnější vzduch. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 3 °C až 7 °C. Místy, zejména na horách, se objeví přeháňky, které budou od 600 m sněhové. V noci ze čtvrtka na pátek se sněhové vločky díky dalšímu ochlazování dostanou i do nížin.

V pátek na Štěpána k nám již bude pronikat chladnější vzduch a nejvyšší denní teploty zůstanou jen kolem bodu mrazu. Místy se vyskytnou sněhové přeháňky, které budou odpoledne ustávat. Sněhová pokrývka o výšce pár centimetrů se vytvoří především na horách. V noci na sobotu díky vyjasnění teploty klesnou až pod -5 °C.

Celkově období od 24. do 26. prosince skončí jako nadprůměrně teplé a sněhová pokrývka na většině území nebude. Zima přijde až na Štěpána. Podle současných předpokladů chladnější charakter počasí vydrží do konce roku.

Zima
Letošní začátek Vánoc nebudou mít příliš zimní atmosféru, k bodu mrazu teploty klesnou až na Štěpána