Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Hlášeny jsou velmi silné bouřky, hrozí i rozsáhlé škody - sledujeme on-line

Aktuality

Polovina pracovního týdne bude ve znamení opět četnějších přeháněk a bouřek. Jejich vznik je podporován zvlněnou studenou frontou, která se ještě udržuje nad střední Evropou bez výraznějšího pohybu. Přeháňky a bouřky se sice můžou vyskytovat i dopoledne, ale hlavní rozvoj jejich aktivity čekejme odpoledne a večer. Bouřky můžou být až velmi silné a hrozí v nich především přívalový déšť s úhrny ojediněle mezi 50 a 70 milimetry. Pokud tyto intenzivní srážky spadnou v oblastech zasažených v minulých dnech vydatnými dešti, zejména na Šumavě a okolí, ale místy i ve středních Čechách, hrozí i výraznější vzestup hladin menších toků s překonáním stupňů povodňové aktivity. Kromě deště se můžou objevit i kroupy a nárazy větru až kolem 90 km/h. Největší pravděpodobnost výskytu takto silných bouřek je v centrální a východní polovině Čech a na západě Moravy (zde budou panovat nejvyšší hodnoty energie v atmosféře a střihu větru). Naopak na západě Čech a východě Moravy a ve Slezsku se nečekají. Bouřková činnost bude ustávat zřejmě až během druhé poloviny noci na zítřek.

Tip: Sledujte bouřky on-line

On-line

23:05
Botič u Prahy na stanici Jesenice - Kocanda hlásí i extrémní povodeň. Hladina tu z odpoledních 35 cm stoupla na nynějších 127 cm. 3. SPA hlásí i Zlatý potok a Křemžský potok na jihu Čech.

22:05
V Prachaticích zasedl kvůli přívalovým srážkám krizový štáb. Voda z nasycené půdy a přívalových srážek se rozlila kolem obcí jako Nebahovy, Lhenice či Vitějovice. V jiných okresech je naštěstí situace stabilizovaná. Na jihu Čech už další bouřky nehrozí.

21:58
Týn nad Vltavou zasáhla blesková povodeň. Zatopeno je několik domů. Ulicemi tečou proudy vody a zaplaveno je i náměstí. Video

21:08
Bouřková linie mezi Prahou a Jihlavou je tzv. bow echo. Pro něj jsou charakteristické především silné nárazy na čele. Postupuje rychle dále k severu. Na jihu Čech srážky přechází do trvalého deště. Opět výrazně stoupá řeka Blanice a její přítoky.

20:20
Bouřkový systém jihem Čech postupuje dále k severu. Postupně se rozšiřuje také na Vysočinu. Na jeho čele hrozí i velmi silné nárazy větru o síle až 90 km/h. Vyskytují se také přívalové srážky. Radar

19:20
Hasiči hlásí spoustu výjezdů kvůli kroupám, zde například z Moravského Berouna, kde kroupy poškodily i střechy domů. Riziko velkých krup bude v bouřkách postupně klesat. Naopak roste riziko přívalových srážek v opakovaných bouřkách v centrálním pásu Čech a velmi silných nárazů větru.

19:10
Bouřky se opět vyskytují v oblasti jižní Šumavy, kde jsou již extrémně nasycená povodí. Může docházet k rychlým vzestupům horních toků řek v této oblasti. Stanice ČHMÚ Ktiš (Tisovka) na Prachaticku hlásí za poslední hodinu úhrn 44 mm srážek! Přitom už včera zde spadlo přes 50 mm srážek. Situace je zde extrémně nebezpečná. V oblasti hrozí přívalové povodně s rozsáhlými škodami.

19:00
Nový Svět (u Jihlavy) hlásí po supercele i souvislou vrstvu krup. Největší dosáhly 3 cm. Fotografie

18:46
Supercela u Velkého Meziříčí vyprodukovala kroupy i o velikosti kolem 4 cm (viz obrázek). Hlášeny jsou i na dalších místech.

18:39
Přímo ukázková supercela je hlášená na Jihlavsku. Doprovázet je mohou i větší kroupy. Fotografie z Jihlavska

18:32
Silné bouřkové buňky se vyskytují hlavně ve východní polovině Čech. Zatím jde o izolovaná jádra. Rozsáhlý bouřkový systém vzniká nad Rakouskem. Ten v příštích hodinách dorazí na jih Čech a přejde centrální částí našeho území. Hrozí, že způsobí i rozsáhlé škody. Hlavně kvůli velmi silným nárazům větru a vydatným srážkám.

15:42
Aktuálně bouří hlavně na západě Moravy. Bouřek bude rychle přibývat hlavně večer.

14:32
14:21
V České Třebové bouřku doprovodily kroupy o velikosti kolem 2 cm. Fotografie

13:51
Silná bouřka je hlášena v Pardubickém kraji. V okolí mohou vznikat další bouřky. Zatím se jedná o lokální buňky. Poslední výstupy modelů ovšem očekávají, že v noci přes centrální pásmo našeho území přejde rozsáhlý bouřkový systém z Rakouska. Ten přinese přívalové srážky a velmi silné nárazy větru, s menším rizikem i kroupy.

12:21
Bouřky se rychle rozvíjejí na Vysočině. V příštích hodinách budou sílit a zasáhnou také východ Čech. Hrozí v nich kroupy, přívalové srážky i velmi silné nárazy větru. Působit mohou i vážnější škody.

11:51
Teploty se pohybují od 19 °C na západě Čech až po 31 °C na jihovýchodě Moravy. Na západě už je na tvorbu bouřek příliš chladno. Naopak východní polovina Čech leží na rozhraní těchto dvou vzduchových hmot a bouřky zde tak budou nejsilnější. Teplotní mapa

9:01
Po předchozích deštích je nyní nejvíce rozvodněná Blanice na Šumavě. V některých profilech dosáhla krátkodobě i na 2. SPA. V oblasti jsou povodí velmi nasycená a při vydatných srážkách bude docházet k jejich rychlému vzestupu. Rozvodnění horních toků řek je ostatně největším nebezpečím dnešních bouřek.

8:50
Přívalová povodeň se vyskytla na jihu Rakouska blízko města Villach (viz fotografie). Ulicemi tekly proudy vody a ničily cesty a zaplavovaly domy. Obyvatelé obce byly evakuováni.

8:33
8:17
V noci na dnešek bouřilo hlavně na jihu Čech a na Vysočině. Rozsáhlejší škody bouřky dle očekávání nepůsobily (hasiči hlásili pár výjezdů především na jihu Čech). Přechodně je doprovodil vydatný déšť s úhrny až 30 mm a silnější náraz větru. Nyní bouří na východě Čech a opět se objevuje déšť s úhrny od 10 do 30 mm. Z Rakouska k nám ovšem míří další vlna bouřek. Ta zasáhne opět jih Čech, Vysočinu a východ Čech během dopoledne a brzkého odpoledne. Objevit se opět mohou i vydatnější srážky. Odpoledne začnou bouřky nabírat ještě více na síle. Vyloučit nelze ani výskyt izolovaných supercel na pomezí Čech a Moravy. Centrálními oblastmi Česka opět přejde další bouřkový systém. Bouřit bude i během večera a noci na zítřek. Na jednom místě se dnes vyskytne i několik bouřek, což bude dále zvyšovat srážkové úhrny a může dojít k rozvodnění horních toků řek.