Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Na jih Čech dorazily silné bouřky, postupují dále na severovýchod - sledujeme on-line

Aktuality

Dnes k nám přechodně pronikne teplý vzduch před studenou frontou. Nejvyšší denní teploty tak vystoupí na letních 23 °C až 27 °C, na jihu Moravy až na 28 °C. Během dne se srážky nevyskytnou. Večer se ovšem situace změní. Západ našeho území začne ovlivňovat studená fronta. Na západ tak večer z Německa dorazí déšť, který se v noci na zítřek rozšíří dále do Čech. V pásu od Šumavy přes centrální Čechy, západ Vysočiny, východ Čech až po Krkonoše se vyskytnou i silné bouřky. Do zítřejšího rána spadne v Čechách většinou od 10 do 40 mm. Nejvíce srážek spadne v bouřkách. Ty doprovodí i nárazy větru o síle až 80 km/h, na jihozápadě Čech až kolem 90 km/h. Tak silný vítr již bude působit škody v podobě vyvrácených stromů. Půda je navíc hodně podmáčená a pády stromů tak budou snazší. Právě silný vítr bude hlavním nebezpečím očekávaných bouřek. Nárazy až 70 km/h se mohou objevit i mimo bouřky (silnější vítr bude vázán na přechod fronty a v bouřkách jen ještě více zesílí). Ve druhé polovině noci na zítřek budou bouřky ustávat. Místní déšť nebo přeháňky se ovšem objeví i během nedělního dne. Bouřky už ale nehrozí.

Tip: Sledujte bouřky na radaru on-line

On-line

22:01
Silné bouřky přechází přes Jihočeský kraj. V Kocelovicích byl naměřen náraz větru o síle až 83 km/h, u Temelína 86 km/h. Ve Strakonicích při bouřkách spadlo téměř 50 mm srážek. Bouřky postupují dále na severovýchod. Meteostanice

20:15
Aktuálně začíná bouřit na Šumavě. V bouřkách postupujících na jih Čech jsou nedaleko našich hranic nadále hlášeny velmi silné nárazy větru. V obci Fürstenzell u Pasova nyní naměřili 101 km/h.

19:07
Velmi silná bouřka je v Bavorsku jihozápadně od Pasova. V oblasti jsou hlášeny i nárazy větru téměř 100 km/h (např. ze stanice Chieming). Tyto bouřky později dorazí také na jih Čech. Radar

18:03
Varování před silnými bouřkami platí také na jihu Bavorska. Na letišti v Mnichově byl hlášený náraz větru 70 km/h. Bouřky budou dále zesilovat.

17:00
První bouřky se na frontě začínají tvořit jihozápadně od Mnichova. V příštích hodinách jich bude přibývat a budou postupovat dále k severovýchodu směrem na Šumavu.

14:45
Bouřky se aktuálně nikde v okolí našeho území nevyskytují. První se začnou tvořit až večer na jihu Německa, odkud později zamíří na Šumavu a dále do Čech.

12:07
V noci bouřky v Čechách opět způsobí škody. CAPE (energie v atmosféře) je ovšem nízká. Proč tedy budou bouřky silné? Budou totiž vázány na přechod poměrně výrazné studené fronty. Samotný přechod této fronty bude doprovázen větrem a v bouřkách ještě více zesílí. V předchozích týdnech přes nás většinou přecházely jen zvlněné studené fronty nebo frontální vlny, kde je ke vzniku silných bouřek nutné výraznější CAPE.

11:20
Modely potvrzují, že v noci přes Čechy přejde bouřkový systém. Na jeho čele se očekávají především silné nárazy větru a vydatné srážky. Silnější vítr bude provázet přechod samotné studené fronty a v bouřkách ještě více zesílí a může tak působit škody. Aktuálně se nejsilnější nárazy očekávají v Jihočeském kraji, kde mohou dosáhnout hodnot kolem 90 km/h. Nárazy o síle až 80 km/h se ovšem očekávají v celém pásu od Šumavy přes centrální Čechy, západ Vysočiny, východ Čech a Krkonoše. Srážkové úhrny se v Čechách budou pohybovat od 10 do 40 mm. Numerický model

9:30