Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Na Moravě se vyskytují supercely s krupobitím - sledujeme on-line

Aktuality

Po včerejším dni beze srážek nás dnes čeká určitá změna, hlavně na severu a východě se totiž zejména odpoledne pár přeháněk nebo i bouřek vyskytne. Výjimečně se v bouřkách mohou objevit i kroupy (kvůli výraznému střihu větru je totiž možný vznik slabých supercel). Postará se o to brázda nízkého tlaku vzduchu, která k nám zasahuje od severu. Oproti včerejšku se mírně oteplí - odpolední maxima se většinou dostanou nad hranici letního dne, tedy nad 25 °C, v nejteplejších lokalitách naměříme až 29 °C. Jen na západě a severu Čech budou teploty o trochu nižší. Sice tak bude nutné hlavně odpoledne sledovat nebe kvůli možné přeháňce nebo bouřce, ale na velké části území nás dnes čeká ideální počasí na výlety a často také na koupání.

Tip: Sledujte srážky on-line

On-line

23:08
Hasiči dnes hlásí desítky výjezdů. V Jihomoravském kraji jich zaznamenali přes 30 (nejvíce na Blansku a Vyškovsku). Odstraňovali popadané stromy i odčerpávali vodu.

22:55
Jedny z největších krup se dnes vyskytly v Rudné pod Pradědem, kde přesáhly i 2 cm (viz obrázek).

20:48
Výstrahu před bouřkami stupně 2 vydal pohotově Slovenský hydrometeorologický ústav (viz varování). Postupují sem totiž supercely ze Zlínského kraje. Český hydrometeorologický ústav zcela nepochopitelně doposud před bouřkami na našem území vůbec nevaruje.

20:26
Na Moravě se stále udržují dvě supercely. Jedna je aktuálně nad městem Chropyně, druhá jižně od Zlína. Vznik dalších se již neočekává a v noci bouřky ustanou.

19:37
Drysice u Vyškova zasypala několik centimetrů silná vrstva krup. Lidem zničila úrodu, ulicemi tečou proudy vody. Podobná může být situace i na dalších místech, které supercela zasáhne.

19:07
Silná bouřka (supercela) je severně od Vyškova. Doprovází ji vydatné krupobití (hlášená velikost krup je 1 až 2 cm). Na radaru kroupy značí bílá barva, která je u této buňky rozsáhlá. Bude postupovat dále na východ s tím, že se bude lehce stáčet doprava (k jihu). Radar

18:48
Aktuálně nejsilnější supercela se vyskytuje severně od Vyškova. Další vizuálně potvrzená supercela je u Bruntálu (viz fotografie).

18:38
Supercely vznikly rozdělením bouřkové buňky na Vysočině. Tímto procesem zde dokonce prošly dvě bouřková jádra současně. V jednu chvíli se tak u nás vyskytovaly až 4 supercely. Jedna z nich už ovšem zanikla. Proces štěpení supercel

18:37
V supercelách se vyskytují i vydatnější srážky. Bystřice nad Pernštejnem hlásí úhrn 23 mm (nedaleká stanice ČHMÚ v této oblasti až 32 mm). Meteostanice

18:30
Na Moravě se aktuálně vyskytují supercely s vydatným krupobitím. Vznikly štěpením bouřkových jader na Vysočině a postupují dále na východ. Z celé řady míst lidé hlásíte kroupy, viz snímek ze Zvole u Zábřeha v okrese Šumperk.



17:40