Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Od večera hrozí velmi silné bouřky, způsobí škody - sledujeme on-line

Aktuality

Dnes nás čeká slunečné a velmi teplé počasí. Denní maxima vystoupí na tropických 30 °C až 34 °C a na obloze bude jasno až polojasno. Dnes večer a v noci na zítřek se ovšem situace změní a hrozí i velmi silné bouřky. Zpočátku půjde o izolované bouřkové buňky v západní polovině Čech, ale později vznikne nad Německem rozsáhlý bouřkový systém, který v noci dorazí i nad naše území. Nejsilnější bude v západní polovině Čech. Doprovázet bouřky mohou srážky s úhrny i přes 40 mm, větší kroupy a nárazy větru o síle až 90 km/h. Působit tak budou škody v podobě pádů stromů, kroupy mohou poškodit úrodu a srážky zatopit níže položená místa. Hlavně v pásu centrální části Čech je navíc velmi nasycená půda a tak i nižší srážkové úhrny mohou působit komplikace v podobě zatopení míst a rozvodnění menších toků. V noci budou bouřky postupovat dále do východních Čech, ale pozvolna budou slábnout. Nad ránem mohou ještě doznívající srážky dorazit na Moravu. Zde už ale silné bouřky nehrozí.

On-line

23:23
V Rokycanech během pouhé hodiny spadlo extrémních 70 mm srážek (viz stanice)! Přes 70 mm srážek se úhrn dostal také ve Strakonicích.

23:01
Ve Strakonicích spadlo již 60 mm srážek a vydatný déšť pokračuje. Přitom již v minulém týdnu zde v pátek spadlo kolem 80 mm srážek. V oblasti hrozí přívalové povodně.

22:45
Poslední výstupy modelů potvrzují velmi příhodné podmínky pro vznik velmi silných bouřek v západní polovině Čech. Naopak ve východní polovině Čech už tak dobré podmínky nepanují. Bouřky při postupu ze západu na východ ve druhé polovině noci tak budou i výrazně slábnout.

22:41
Na Rokycansku se vyskytuje velmi silná bouřka (supercela). Mohou ji doprovázet kroupy až kolem 4 cm. Postupuje dále k severu. Radar

22:21
V oblasti Strakonic jen s velmi pomalým pohybem setrvává výrazné bouřkové jádro. Úhrny mohou přesáhnout 60 mm a způsobit přívalové povodně. Na místní stanici zatím napršelo přes 30 mm. Meteostanice

22:01
Velmi silné až extrémně silné bouřky jsou hlášeny na pomezí Plzeňského a Jihočeského kraje. Neslábnou a mohou působit rozsáhlé škody. Vydatná krupobití a přívalové srážky se vyskytují v oblasti od Nepomuka až po Strakonice. Oblast kolem Strakonic navíc má výrazné nasycení po bouřkách z minulého týdne. Hrozí zde i přívalové povodně.

21:51
Bouřky stále doprovázejí i silná krupobití (energie je v atmosféře stále díky vysokým teplotám hodně). Takto před malou chvílí vypadaly kroupy v Kolinci na Šumavě - fotografie. Kroupy v bouřkách setrvají i v příštích hodinách a to hlavně na západě Čech.

21:18
Velmi silná bouřka se vyskytuje u Sušice na Šumavě. Pravděpodobně jde o supercelu (buňka se charakteristicky rozdělila na dvě jádra) a kroupy mohou dosahovat až 4 cm.

21:11
Na večerních bouřkách hned na dvou stanicích v Ústeckém kraji spadlo během chvíle přes 40 mm srážek. Šlo o obce Klíny a Libochovice. V obci Klíny úhrny dosáhl dokonce až 49,1 mm srážek. Podobné úhrny mohou doprovodit i očekávané noční bouřky, které k nám přicházejí z Bavorska.

21:05
Mohutný bouřkový komplex se postupně na frontě vytváří v Bavorsku. Několik bouřek rychle vzniká také v oblasti Šumavy a bouřky z tepla doznívají také v Praze. Před námi je bouřlivá noc. Zprvu hlavně v západní polovině Čech, později se bouřky přesunou i do východní poloviny Čech, ale již zde budou slábnout.

18:50
Bouřky na severozápadě Čech výrazně zesilují. Severně od Slaného je doprovází i kroupy kolem 3 cm (podle radarů). Jedná se o supercelu. Silná bouřka se k večeru vyskytla i na Prachaticku, ale ta rychle zanikla. I přesto přinesla například do Volyně veliké kroupy (viz fotografie - některé o velikosti až 5 cm)

18:40
Na supercele ve Volyni byly hlášeny i extrémně veliké kroupy (viz fotografie).

15:38
V Nizozemsku se dnes vyskytlo tornádo (viz video), které způsobilo značné škody (viz obrázek) a několik lidí zranilo. Vytvořilo se nad mořem a později se dostalo až nad pevninu u města Zierikzee. Tyto bouřky k nám nesměřují (a panují zde úplně jiné podmínky).

15:30
První přeháňky vznikají v Karlovarském kraji. V oblasti Krušných hor by mohly přerůst až v bouřku.

14:00
Bouřky v noci na zítřek nebudou jediné, které v tomto týdnu budou mít potenciál působit škody. Další se čekají ve středu.

13:40
Aktuálně je slunečno a na velké části území přes 30 °C.

10:40
Dnešek bude velmi teplý. Denní maxima vystoupí na 30 °C až 34 °C. I díky tomu setrvají dobré podmínky pro tvorbu bouřek v nočních hodinách, kdy u nás budou nejčastější a hlavně v západní polovině Čech velmi silné.

9:40
Speciální varování před bouřkami vydal také Německý meteorologický ústav DWD. V Bavorsku očekávají nárazy i přes 100 km/h a srážky od 25 do 40 mm. Objevit se mohou i kroupy o velikosti kolem 3 cm. Varování platí od 21:00. Nejvíce škod zde způsobí nárazy větru.

9:00
V noci na dnešek bouřilo na západě Německa. Zbytky tohoto systému jsou nyní nad Čechami. Projevují se ale již jen vysokou a místy střední oblačností. Srážky už nepřináší.

8:20
Modely očekávají vznik prvních bouřek ve večerních hodinách. Zpočátku půjde o izolované bouřkové buňky v západní polovině Čech, ale později vznikne nad Německem rozsáhlý bouřkový systém, který v noci dorazí i nad naše území. Nejsilnější bude v západní polovině Čech. Doprovodit ho zde mohou srážky s úhrny i přes 40 mm, kroupy a nárazy větru o síle až 90 km/h. Poté bude slábnout. Zítra ráno mohou slábnoucí srážky dorazit i na západ Moravy.



Tip: Sledujte bouřky on-line