Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladném ránu většinou slunečno, v noci na zítřek hlavně na východě zase mráz

Odpoledne výrazně zesílí vítr, v nárazech přesáhne i 90 km/h

Aktuality

Dnes nás čeká větrné počasí. Dopoledne budou sice nárazy větru většinou kolem 50 km/h, ale odpoledne začne výrazně zesilovat. Odpoledne se jeho rychlost bude pohybovat od 60 do 80 km/h, v Čechách až 90 km/h. Vůbec nejsilnější bude vítr večer a v první polovině noci na pondělí (při přechodu studené fronty). To se očekávají nárazy od 70 do 110 km/h, na horách i přes 120 km/h. Zítra ráno vítr opět zeslábne, ale s větrnějším počasím musíme počítat opět po většinu příštího týdne.

Tak silný vítr již bude působit škody v podobě pádu stromů a hrozí i poškození střech domů. Omezovat bude také dopravu. V pondělí ráno lze očekávat problémy se zpožděním některých vlakových spojů v důsledku pádu stromů. Rozsah škod ovšem nebude tak značný jako při vichřici spojenou s tlakovou níží Sabine. Tehdy nárazy větru i v nížinách dosáhly až 120 km/h a silný vítr přišel ve dvou vlnách, což výrazně zvýšilo množství škod.

Tip: Předpověď rychlosti větru v nárazech

On-line

21:10
Na severu Čech byly často změřeny v nižších polohách při přechodu fronty nárazy kolem 90 km/h, na okraji Ústí nad Labem téměř 100 km/h. Na čele fronty je vítr nejsilnější z celého dnešního dne. Radar

20:20
Na sever Čech dorazila studená fronta. Na Sněžce (polské stanici) vítr dosáhl až 187 km/h (při vichřici Sabine byl na této polské stanici změřen vítr o rychlosti až 198 km/h). Nárazy přes 100 km/h jsou měřeny také na Milešovce.

18:50
Na Sněžce se nárazy větru blíží 150 km/h. V Polsku je hlášena i poměrně rozsáhlá bouřka (ta k nám nepostupuje, i když ojedinělé výboje se mohou objevit i u nás). Detekce blesků

17:45
Popadané stromy začínají omezovat vlaky. Hlavní trať z Chebu na Plzeň je v důsledku silné větru přerušena v úseku Vranov u Stříbra – Pňovany. V noci a zítra ráno lze čekat četná zpoždění vlaků. České dráhy

17:15
Studená fronta se aktuálně nachází na spojnici mezi Berlínem a Bruselem. Nedaleko Berlína na ni uhodilo i pár blesků. Na sever našeho území by měla dorazit večer před osmou hodinou. Před půlnoci naše území opustí na jihu. Právě při jejím přechodu se čekají nejsilnější nárazy větru. Radarový snímek Evropy

16:15
První náraz větru o síle 100 km/h mimo hory byl naměřen v Košeticích na Vysočině. Skoro 100 km/h má vítr v nárazech také v Kocelovicích v Brdech. Nejsilnější vítr k nám teprve dorazí večer a v noci na zítřek.

15:10
Na Klínovci a Sněžce jsou hlášeny nárazy kolem 130 km/h. Z krajských měst je největrněji v Plzni a v Praze, kde vítr v nárazech už přesáhl 70 km/h.

12:20
Vítr po poledni začíná nabírat na síle v západní polovině Čech, kde už se vyskytují nárazy přes 70 km/h. V dalších hodinách bude nadále zesilovat.

10:40
Vůbec nejsilnější vítr se očekává v severovýchodní polovině území v noci na zítřek. Zde i mimo hory mohou nárazy větru dosáhnout 110 km/h. Ještě četnější budou takto silné nárazy větru na jihu Polska.

10:07
Aktuálně se nárazy větru pohybují kolem 50 km/h. Vítr v příštích hodinách ovšem začne zesilovat. Nejsilnější bude večer a v první polovině noci na zítřek. To i mimo hory může dosáhnout v nárazech až 110 km/h. Tak silný vítr již působí značné škody v podobě pádu stromů.

10:00
Silný vítr se přežene relativně úzkým pásem centrální Evropy. Vůbec nejsilnější z nižších poloh bude zítra na jihu Ukrajiny, kde se na pobřeží Černého moře očekávají nárazy až 120 km/h. Na moři vzedme vlny přes 5 metrů.