Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladném ránu většinou slunečno, v noci na zítřek hlavně na východě zase mráz

Později odpoledne a večer hrozí bouřky, až velmi silné

Aktuality

Počasí v Česku začala ovlivňovat zvlněná studená fronta, která bude jen zvolna postupovat přes střední Evropu k východu. Je tak před námi proměnlivé počasí s opakovaným výskytem až velmi silných bouřek. Po první vlně srážek z dnešní noci během dne srážky ustanou, ale ne na dlouho. Během druhé poloviny odpoledne počítejme s přibýváním oblačnosti od jihozápadu a postupně se na většině území vyskytnou přeháňky a bouřky. Vytvořit se přitom může i rozsáhlejší systém bouřek. A bouřky můžou být místy silné, ojediněle až velmi silné. Hrozí v nich přívalový déšť s úhrny 30 až 60 mm, výjimečně i vyššími, který může zvedat hladiny především menších řek. Přidat se můžou i kroupy a nárazy větru kolem 70 km/h. Silné, případně velmi silné bouřky, čekejme hlavně během večera a první poloviny noci na zítřek. Ve druhé polovině noci budou od jihozápadu ustávat. Další vlna silných bouřek nás pak zasáhne zítra odpoledne a večer.

Tip: Sledujte bouřky on-line

On-line

22:41
Stanice ČHMÚ Brno - Žabovřesky hlásí za hodinu 44,8 mm srážek. Hasiči aktuálně vyjíždějí k zatopeným místům. V noci i nadále budou v bouřkách působit značné komplikace právě přívalové srážky. Kroupy již hlášeny nejsou.

20:06
Na Šumavě při bouřce dvě stanice ČHMÚ naměřili úhrny přes 50 mm. Jde o Jelení (Nová Pec) a Strážný. Bouřky se rozšiřují dále do Česka. V noci postupně budou v bouřkách problémy působit hlavně přívalové srážky. Bouřkový systém totiž postupuje pomalu.

18:30
Mohutný a velmi nebezpečný bouřkový systém postupuje na jih Čech z Rakouska. V Rakousku na něm hlásí nárazy i 100 km/h (naměřila ho stanice v obci Kremsmünster 30 km jižně od Lince).

17:35
V Ústeckém kraji se v bouřkách vyskytují přívalové srážky. Stanice Střelná pod Krušnými horami hlásí za hodinu 35,6 mm srážek. Meteostanice

17:25
Velmi silný bouřkový systém v příštích hodinách dorazí na jih Čech, odkud se bude rozšiřovat dále na naše území! Doprovázen může být hlavně v oblastech u hranic s Rakouskem i kroupami přes 4 cm a nárazy větru až 90 km/h.

16:05
Škody po bouřkách jsou hlášeny z oblasti Alp. Déšť zaplavil obec Wolhusen ve Švýcarsku (viz video). Bouřky se nyní z oblasti Alp přesouvají k severovýchodu a večer zasáhnou i naše území. Nové bouřkové buňky budou navíc ještě vznikat.

14:10
První bouřky vznikají v Karlovarském kraji. Silné bouřky jsou hlášeny z Alp. Radar

11:12
Od půlnoci zatím nejvíce pršelo v Jihomoravském kraji. Dolní Dubňany hlásí 25,9 mm srážek. Aktuálně slabý déšť doznívá v Moravskoslezském kraji. Meteostanice

10:20
Později odpoledne se severně od Alp v Rakousku a Německu začnou tvořit prudké bouře doprovázené až obřími kroupami o velikosti přes 5 cm a silnými nárazy větru kolem 90 km/h. Ty postupně zasáhnou i krajní jih Čech. Při rozšiřování dále na severovýchod na naše území postupně kroupy vystřídají spíše vydatné a přívalové srážky.

9:47
Předpovědní služba Estofex varuje na krajním jihu Čech dokonce před extrémně silnými bouřkami. Naposledy u nás před extrémními bouřkami služba varovala během tornáda dne 24. června. Tentokrát se ovšem vznik tornád neočekává a varování je hlavně kvůli extrémně silným nárazům větru a kroupám.

9:46
Dnes pozdě odpoledne a hlavně večer u nás začnou vznikat i velmi silné bouřky. Nejsilnější budou v pásu od jihu Čech přes Vysočinu po východ Čech a Moravu. Zde způsobí nejvíce škod v podobě popadaných stromů a zaplavených míst.

9:30
Dnes ráno pršelo na Moravě. Místy zde déšť ještě doznívá. Několik bouřek se po půlnoci vyskytlo na jihu Moravy. Silné bouřky zůstaly za hranicemi v Rakousku.