Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Pozor na velmi silný vítr, dosáhne síly vichřice

Aktuality

Dnes přes naše území bude přecházet frontální systém. Na celém území tak bude pršet. Zatímco dopoledne bude vát spíše jen mírný vítr, odpoledne začne od západu výrazně zesilovat na silný jihozápadní. Pozdě odpoledne a v noci na zítřek se na celém území budou nárazy větru pohybovat většinou od 70 do 90 km/h, na horách i přes 120 km/h. Večer při přechodu fronty vítr nabere ještě více na síle a nárazy větru kolem 100 km/h se vyskytnou i mimo hory. Tak silný vítr již odpovídá síle vichřice. Odpoledne a večer se navíc očekává i tvorba bouřek. Vítr způsobí škody v podobě pádů stromů a hrozí i poničení střech domů. Nastat mohou rozsáhlé výpadky elektřiny. Množství škod bude ještě větší než v pondělí v tomto týdnu, kdy vítr způsobil v letošním roce zatím nejvíce škod. Větrné počasí bude pokračovat také zítra, ale během odpoledne začne vítr slábnout.

Tip: Ventusky - podrobná předpověď rychlosti větru v nárazech

On-line

22:20
Nejsilnější nárazy jsou aktuálně hlášeny v německém Sasku, kde dosahují ve městech 100 až 110 km/h. V příštích hodinách se takto silné nárazy rozšíří i na sever a východ Čech.

19:54
V severním Německu na řadě míst sněží i v nížinách. Zítra se ochladí i u nás a musíme počítat s hustými sněhovými přeháňkami. Ventusky

19:42
Za posledních 24 hodin napršelo většinou od 10 do 20 mm srážek. Podmáčená půda způsobuje ještě rychlejší vyvrácení stromů. Bez elektřiny jsou aktuálně desetitisíce domácností (nejvíce v Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji).

19:42
Vichřice si na západě Evropy vyžádala značné škody a i tři oběti (dvě na severu Francie a jednu v Belgii).

19:22
Vítr nadále zesiluje. V západní a severní polovině Čech jsou hlášeny nárazy mezi 80 až 100 km/h, na zbytku území zatím mezi 50 až 80 km/h, ale i tam vítr v následujících hodinách zesílí. Noc na zítřek bude velmi náročná pro hasiče.

18:02
V Ostrově v Karlovarském kraji spadla střecha třípatrového domu, trosky poškodily zaparkovaná auta. Událost se naštěstí obešla bez zranění. Škod bude v následujících hodinách rychle přibývat - buďte opatrní. Fotografie

17:25
V Plzni se vyskytl náraz větru 94 km/h, na Velkém Javoru na Šumavě až 144 km/h.

17:15
Aktuálně jsou v Česku aktivní dvě bouřky - jedna v Karlovarském kraji a druhá východně od Olomouce. Blitzortung.org

16:15
Na Velkém Javoru na Šumavě naměřili náraz větru 130 km/h. V Bavorsku jsou aktuálně nárazy větru i ve velkých městech mezi 80 až 100 km/h. Vichřice se rychle přesouvá i k nám.

16:05
V Německu tlakovou níži, která přináší současné větrné počasí, pojmenovali jako Eberhard.

15:55
Vítr začíná zesilovat na západě Čech. V Plzni dosahuje v nárazech kolem 60 km/h a teplota vystoupila na 11 °C. Přitom v poledne zde bylo jen 6 °C a mírný vítr. Na hřebenech Krušných hor jsou již hlášeny nárazy 100 km/h.

15:25
Nejsilnější nárazy větru se u nás vyskytnou podle nejaktuálnějších výstupů modelů mezi 19:00 až 02:00. I mimo hory dosáhnou hodnot až kolem 100 km/h.

14:35
Bouřka je aktuálně hlášena v okolí Mariánských Lázní na západě Čech.

14:30
Dopoledne se vichřice prohnala přes Belgii. V nížinatých oblastech nárazy větru často dosahovaly 100 až 110 km/h.

14:00
V Bavorsku nedaleko českých hranic se již vyskytuje bouřka a postupuje do Karlovarského kraje. Vítr v následujících hodinách začne výrazně zesilovat. Blitzortung.org

11:30
Teploty se aktuálně pohybují kolem 6 °C a prší. Odpoledne začne zesilovat vítr a také se bude oteplovat. K večeru se teploty dostanou k 10 °C. Potom se ovšem opět výrazně ochladí a ve druhé polovině noci se očekávají teploty kolem 2 °C. Zítra naměříme maxima jen mezi 2 °C až 6 °C, na jihovýchodě 7 °C. Pocitovou teplotu ovšem o 5 °C až 10 °C sníží čerstvý až silný vítr. K tomu se místy vyskytnou sněhové přeháňky, jen v polohách pod 400 m budou smíšené nebo dešťové. Přechodně se tak vrátí zimní počasí.

10:32
Letos nezvykle brzy způsobil první škody blesk. V Koutech na Havlíčkobrodsku začal v sobotu před půlnocí po úderu blesku hořet rodinný dům. Celkově u nás včera uhodilo přes 200 blesků. Další bouřky se vyskytnou i dnes večer. Hasiči Vysočina

9:32
Nejsilnější nárazy větru se vyskytnou v západní a severní polovině Čech dnes večer a v první polovině noci na zítřek. Zde je největší pravděpodobnost výskytů nárazů o síle kolem 100 km/h. Naopak nejslabší bude vítr na jihu Moravy. Zde by nárazy větru neměly přesáhnout 90 km/h.

9:18
Na řadě míst dnes večer půjde o nejsilnější vítr od orkánu Herwart v říjnu 2017. Tehdy vítr dosahoval dokonce síly orkánu. I v nížinách se nárazy větru blížily 120 km/h. Nárazy větru i v nížinách překročily 100 km/h, říjen 2017

9:10
Již v noci na dnešek vítr vyvracel stromy a bez proudu jsou tisíce domácností. Dnes večer bude ovšem situace ještě horší. Vítr bude při přechodu studené fronty ještě silnější.

8:50
Značné škody očekávají v souvislosti s větrem v sousedním Německu. I v nížinách tam mohou nárazy větru ojediněle dosáhnout až 120 km/h.

8:48
Od západu začíná pršet na teplé frontě. Do odpoledne naprší většinou kolem 5 mm, na Šumavě kolem 15 mm. Odpoledne potom začne po přechodu teplé fronty výrazně zesilovat vítr. K večeru k nám navíc dorazí studená fronta i s bouřkami. Při jejím přechodu se vyskytnou nárazy větru o síle až kolem 100 km/h.