Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

První den prázdnin přinese až velmi silné bouřky - sledujeme on-line

Aktuality

Po klidnějším čtvrtku bude první prázdninový den opět ve znamení bouřek, které můžou být až velmi silné. Jejich vznik podpoří studená fronta, která během dneška bude přecházet přes naše území od západu, bouřky ale budou vznikat i před touto frontou. První se objeví už ráno a dopoledne v západní polovině Čech, tam by měly být relativně nejslabší, přesto se přívalový déšť nebo menší kroupy a nárazy větru kolem 70 km/h můžou objevit. Kolem poledne a během odpoledne se pak začnou bouřky vytvářet i na ostatním území, a můžou být až velmi silné - srážkové úhrny ojediněle dosáhnou 40 mm, počítejme i s možným výskytem silného větru s nárazy až 90 km/h a taky většími kroupami. Večer pak od západu budou srážky ustávat a oblaků začne ubývat. Na východě bude ale bouřková činnost pokračovat ještě v první polovině noci na zítřek.

On-line

22:34
Rozsáhlé škody večerní bouře způsobila například ve Valticích na jihu Moravy. Takto snadno zde vítr vyvrátil strom (viz video níže). Hasiči zde zasahují u spousty popadaných stromů i zničených střech.

21:14
Velmi silná bouřka (supercela) se postupně přesouvá jihovýchodem Moravy a zanechává za sebou škody. Nyní vstupuje do Zlínského kraje. Hrozí na ní kroupy, přívalové srážky a nárazy větru až 90 km/h.

19:17
Velmi silná bouřka postupuje z Rakouska na jih Moravy do oblasti kolem města Hrušovany nad Jevišovkou. Mohou ji doprovázet kroupy, přívalové srážky i silné nárazy větru. Na Moravě je ještě stále hodně energie pro tvorbu bouřek a v příštích hodinách tu tak budou působit škody.

19:05
Až extrémně silné bouřky jsou hlášeny na severozápadě Polska. I profesionální stanice ve městě Chojnice naměřila nárazy přes 110 km/h. Aktuálně tyto bouřky postupují dále do Baltu, kde zeslábnou.

18:55
Silné bouřky jsou hlášeny v Rakousku, odkud v příští hodině zamíří na jih Moravy.

18:40
Obří kroupy odpoledne zaznamenali v Rovensku pod Troskami - viz fotografie a video. Největší přesáhly i 7 cm, což je již neobvyklá velikost pro naše území.

18:15
Silné bouřky se vyskytují na severovýchodě Moravy a ve Slezsku. Bouřkový systém je hlášen na jihu Čech. Bouřky na něm zatím nejsou silné, ale při postupu na Moravu budou zesilovat.

15:35
V Královéhradeckém kraji je po bouřkách s velmi silným větrem bez elektřiny přes 15 tisíc domácností, zejména na Jičínsku, Hradecku a Trutnovsku. Bouřky se z východu Čech odsouvají postupně do Polska.

15:05
V Aši na západě Čech je nyní 13,7 °C. Zato Uherský Brod na Moravě hlásí 35,5 °C. Teplotní mapa

14:15
Teploty na jihu Moravy již několikátým dnem přesahují tropických 30 °C. Aktuálně se dostávají i nad 33 °C. Byla zde již naplněna definice vlny veder (u nás letos poprvé). Zítra se ovšem ochladí i zde (teploty se čekají kolem letních 25 °C). Meteostanice

14:00
Velmi nebezpečná bouřková linie se nachází na východě Čech. Na jejím čele je výrazný shelf cloud (fotografie). Doprovází ji velmi silné nárazy větru (linie se i charakteristicky prohýbá do tvaru luku, což svědčí o silném větru) a přívalové srážky. Lokálně se mohou objevit i kroupy.

13:48
Například na jihu Moravy se aktuálně bouřky nevyskytují. V noci na zítřek je zde ovšem modely čekají. Předpověď radaru

13:40
V České Třebové na východě Čech padaly při bouřce kroupy kolem 2 cm.

13:20
Až velmi silné bouřky se vyskytují východně od Prahy. Hlavní bouřková aktivita se pomalu přesouvá do východní poloviny Čech. V té západní silné bouřky nehrozí.

12:37
Bouřit začíná i v okolí Prahy. Radar

12:35
Některé bouřky už jeví znaky supercel, například u Pardubic - viz fotografie. Jejich hlavním nebezpečím jsou dnes kroupy.

11:25
Bouřky se rozvíjejí ve Středočeském kraji. V příštích hodinách zde budou zesilovat.

8:45
Včera se u nás vyskytly bouřky jen výjimečně. I přesto je doprovodily kroupy o velikosti až 3 cm. Hlášeny byly nedaleko polských hranic, například v Karviné nebo severně od Jeseníků. Větší kroupy hrozí i v dnešních bouřkách. Na východ střední Evropy totiž proudí velmi teplý vzduch, který umožňuje růst bouřkových oblaků do vysokých výšek. V nich se potom mohou tvořit i veliké kroupy (výška bouřkového oblaku je v tomto ohledu klíčová).

8:30
Teploty dnes budou od 20 °C na západě až po 35 °C na východě. Ještě vyšší teploty čekají na Slovensku. Na jihozápadě může být i přes 39 °C a vyloučit nelze ani překonání absolutního rekordu pro Slovensko. Již včera zde padl absolutní rekord pro červen. Hodnotu má 38,8 °C (ze stanici Somotor).

8:08
První silná bouřka vzniká na jihu Čech. Bude postupovat k severu až severovýchodu. Bouřkových buněk bude během dne přibývat. Zpočátku půjde o izolované buňky. Na úplném západě Čech se dnes silné bouřky nečekají. Bude tu málo energie - CAPE.



Tip: Sledujte bouřky on-line