Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Stále horko a hrozba silných bouřek - sledujeme on-line

Aktuality

Situace nad střední Evropou zůstává i dnes pod vlivem zvlněného frontálního rozhraní, na kterém se v Čechách mohou během odpoledne a večera tvořit bouřky, a to i silné. Počítejme tedy s potenciálním nebezpečím výskytu krupobití, přívalových srážek a nárazů větru o síle až 80 km/h. Největší riziko výskytu silných bouřek je v severních a středních Čechách, vyloučit se ale nedají ani na ostatním území Čech. K tomu nás čeká horké počasí. Teploty dnes budou většinou přesahovat tropickou třicítku - v nejteplejších lokalitách by se maxima mohla dostat i na 35 °C. Zítra už se riziko silných bouřek bude týkat spíše Moravy a Slezska, v Čechách se ochladí.

Tip: Sledujte bouřky on-line

On-line

21:16 V obci Milovice u Nymburku padaly až 3 cm veliké kroupy. Způsobily škody na rostlinách. Fotografie

20:41 Linie bouřek ze severu Čech se protáhla až na jih Středočeského kraje. V bouřkách se lokálně vyskytují vydatné srážky s úhrny kolem 20 mm a kroupy. Postupovat budou pozvolna na severovýchod Čech.

19:31 Ze severu Čech až k Praze se táhne linie silných bouřek. Hlavně v Libereckém kraji hrozí v bouřkách i kroupy. Později linie ovlivní zřejmě také Královéhradecký kraj.

18:10 Silná bouřka se tvoří u Ústí nad Labem. Podle radaru ji mohou doprovázet i menší kroupy.

17:50 Bouřka se tvoří západně od Prahy u Kladna. Radar

17:20 Na západě Čech se již začíná ochlazovat. Přimda v Českém lese hlásí jen 17,6 °C. Ochlazení ovšem v Českém lese srážky nebo bouřky nedoprovází. Jen se stočil vítr z jihovýchodního na západní. Velmi silné bouřky dnes naopak zasáhly východní Německo.

16:20 Bouřky se dnes tvoří opět hlavně v Sasku. U nás se podle nejaktuálnějších výstupů modelů mohou vyskytnout hlavně na severu Čech. Zbytek území většinou zůstane opět beze srážek.

15:20 Bouřky se aktuálně vyskytují v Sasku a částečně i v Krušných horách. Za posledních 90 minut zde uhodilo přes 10 000 blesků. Bouřky se u nás mohou tvořit i večer a v noci na zítřek (zejména na severu Čech). Zítra během dne se očekávají na Moravě a Slezsku (v Čechách naopak už většinou hrozit nebudou).

14:40 Letos poprvé teplota překročila 35 °C. Na Plzeňsku tyto teploty hlásí několik stanic.

13:50 První bouřky vznikají na Chebsku. Budou se rozšiřovat dále do Karlovarského a Ústeckého kraje.

13:30 Německý meteorologický institut v nejaktuálnější předpovědi očekává možnost výskytu velmi silných bouřek na východě Německa a zejména v severních Čechách. Tvořit by se měly začít v příštích hodinách.

12:20 Dnešek bude zatím nejteplejším dnem letošního roku. Teploty se odpoledne dostanou i přes 34 °C. Již nyní je v Plzni téměř 33 °C. Přehled nejteplejších míst