Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladném ránu slunečno, v noci na zítřek hlavně na východě zase mráz

Ve vhkém vzduchu se budou tvořit silné bouřky - sledujeme on-line

Aktuality

Počasí u nás dnes začíná ovlivňovat brázda nižšího tlaku vzduchu nad střední Evropou. Zároveň k nám bude proudit teplý a vlhký vzduch. Bude se tak tvořit bohatá kupovitá oblačnost a přidají se také přeháňky a bouřky. Ty se budou vyskytovat již od rána, ale zpočátku budou jen ojedinělé. Nejčetnější budou během odpoledne a večera. Objeví se na zhruba 70 % území (nejčetnější budou v severovýchodní polovině území). V bouřkách se ojediněle objeví přívalové srážky s úhrny i přes 40 mm a kroupy do 2 cm. Přívalové srážky povedou k zatopení níže položených míst a mohou způsobit i přívalové povodně. Podobné počasí nás čeká i zítra. Výrazněji přeháněk a bouřek opět ubude v neděli.

Sledujeme on-line

21:00
Bouřky se aktuálně vyskytují už jen v Jihočeském kraji. Jinde už je klid. Další bouřky u nás ovšem budou vznikat zítra během dne.

18:30
Podle sítě Blitzortung u nás dnes uhodilo přes 40 000 blesků. To je velmi vysoká hodnota. Jedná se o nejvyšší hodnotu v letošním roce.

17:30
Bouřky se aktuálně vyskytují hlavně v pásu od severu Čech přes Prahu a Vysočinu po jih Moravy.

16:40
Do Pardubického kraje se po několika týdnech vrátily bleskové povodně. Hasiči zde mají plné ruce práce. Takto to aktuálně vypadá v obci Němčice (část Člupek) u Litomyšle.

16:30
Bouřky se začínají tvořit také v okolí Prahy a Brna. Naopak v okolí Plzně a Ostravy je klid a v nejbližší době se zde bouřka nečeká. Na Ostravsku se v následujících dnech srážky příliš nečekají a pravděpodobnost výskytu bouřky je zde nízká.

16:12
V bouřkách jsou hlášeny i kroupy o velikosti do 2 cm. (na radaru jsou taková místa patrná dle bílé barvy). Takto kroupy vypadaly například ve Varnsdorfu - fotografie.

16:05
16:00
Nejsilnější bouřky jsou nyní hlášeny na pomezí Pardubického kraje a Vysočiny. Zde setrvávají téměř bez pohybu na jednom místě a přinášejí vydatné srážky. Radar

15:30
Bouřky přináší především přívalové srážky. Město Choceň v Pardubickém hlásí za poslední 2 hodiny až 72 mm srážek (viz ČHMÚ). V nedalekém Ústí nad Orlicí spadlo necelých 50 mm. Také na Labské boudě v Krkonoších spadlo kolem 50 mm srážek. Meteorologické stanice

12:30

Tip: Sledujte srážky on-line