Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Vedra ukončí studená fronta se silnými bouřkami

Aktuality

Dnes nás čeká další tropický den s teplotami kolem 30 °C. V příštím týdnu se již ovšem výrazně ochladí. Dnes odpoledne totiž přes naše území začne od západu přecházet studená fronta. První bouřky začnou vznikat po poledni na západě Čech a postupně se budou rozšiřovat dále do Čech. Večer a v noci na zítřek se objeví také na Moravě a ve Slezsku. Bouřky mohou být silné. Ojediněle v nich hrozí přívalové srážky s úhrny kolem 30 mm, silné nárazy větru kolem 80 km/h a menší kroupy. Zítra již denní maxima zůstanou mezi 17 °C až 21 °C. Ochladí se tak o více než 10 °C.

Tip: Sledujte srážky on-line

On-line

20:32 Bouřky na většině území postupně slábnou. Zejména na východě území se ovšem ještě i během noci mohou bouřky tvořit. Celkově dnes u nás uhodilo 20 000 blesků, což je na září výrazně nadprůměrná hodnota.

19:02 Hasiči hlásí výjezdy k zatopeným domům hlavně na západě Středočeského kraje (na Příbramsku a Rakovnicku). Zde byly bouřky nejsilnější. Aktuálně zde již slábnou.

17:07 Po přívalových srážkách se rozvodnil i Rakovnický potok u Rakovníka. Hladina se z 56 cm zvedla během chvíle na 164 cm. Bouřka zde již ustala. Stanice Rakovník

16:10 Bouřky pomalu začínají vznikat také na Moravě. Nejintenzivnější jsou ovšem zatím stále v centrálních částech Čech.

15:43 V obci Hlavatce na jihu Čech bouřku doprovázely i menší kroupy. Fotografie

15:03 V Doksanech na severu Čech byl při bouřce naměřen náraz větru 70 km/h. Srážky v bouřkách zatím většinou nepřesahují 15 mm. Bouřky ovšem dále zesilují.

14:19 Četné bouřky se tvoří v pásu od Českých Budějovic přes Prahu až po Děčín.

13:18 Dnešek bude nejteplejším dnem v letošním září a i po zbytek roku. Teploty se aktuálně šplhají i přes 30 °C. V Kojeticích severně od Prahy je až 33 °C. V příštích hodinách ještě teploty mírně porostou.
Meteostanice

12:37 Další bouřky rychle vznikají v západní polovině Čech. Jedna se nachází i jihovýchodně od Prahy. Radar

11:55 První bouřka se vytvořila v Krušných horách nedaleko Chomutova. V následujících hodinách bude bouřek přibývat.

10:24 Na většině území je nyní jasno. Kupovitá oblačnost se ovšem již tvoří v Bavorsku a po poledni tak začnou první bouřky vznikat na západě. Modely zatím nejsilnější bouřky očekávají na severu a východě území v odpoledních a večerních hodinách. Hlavním nebezpečím bouřek budou silné nárazy větru kolem 80 km/h a přívalové srážky s úhrny až 30 mm. Satelitní snímky