Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Velmi silné bouřky přinesou přívalové srážky

Aktuality

Počasí v Česku dnes ovlivní tlaková níže. Již v ranních hodinách se v Čechách mohou vyskytovat bouřky. Během dne jich bude postupně přibývat a rozšíří se na celé území Česka. Bouřková činnost na našem území bude pokračovat také v noci na zítřek. Postup bouřek bude jen pozvolný.

Především v Čechách bouřky doprovodí vydatné srážky. Od dnešního do zítřejšího rána spadne většinou od 20 do 40 mm srážek, lokálně ovšem v přívalových deštích mohou srážkové úhrny přesáhnout 70 mm (v těchto místech lze očekávat zatopení níže položených míst nebo vzestup hladin menších toků). Ojediněle mohou bouřky doprovázet i kroupy a silné nárazy větru.

Tip: Sledujte bouřky on-line

On-line

21:28
Meteostanice v Praze 10 dnes hlásí až 45 mm srážek a nadále prší. Meteostanice

20:16
Silná bouřka je nyní v okolí Prahy. Přináší stovky blesků a vydatné srážky.

19:16
Ve východních částech Prahy bouří. Radar

19:13
Hasiči na Vysočině odpoledne vyjížděli k 35 událostem v souvislosti s počasím. Bouřky přinesly přívalové srážky

18:48
Bouřky postupně přecházejí do trvalého deště. Prší na značné části našeho území a v noci budou srážky pokračovat.

18:00
Nejsilnější bouřky jsou nyní hlášeny z jižní Moravy. Nové bouřky vznikají také na Šumavě, kde se očekává v noci a zítra i vydatný a trvalý déšť.

17:12
Tropickou teplotu už hlásí jen úplný jih Moravy, například Břeclav. I zde se ovšem brzy ochladí.

16:55
Nejsilnější bouřky se v následujících hodinách očekávají na jižní Moravě, jihu a západě Čech.

16:25
Zatímco na jihu Moravy je 32 °C, o pár desítek kilometrů severněji je jen 19 °C. Na malém území se vytvořil výrazný teplotní kontrast. Teplotní mapa

16:13
Četné bouřky jsou severně od Brna. V Čechách je nejvýraznější bouřka na Berounsku.

15:49
Nad Litomyšlí byl při bouřce pozorovaný i shelf cloud. Fotografie

15:41
Bouřková aktivita bude v následujících hodinách zesilovat především v jižních částech našeho území.

15:21
Ve Žďáru nad Sázavou či Novém Městě na Moravě teplota během bouřky klesla z 30 °C na 19 °C. Meteostanice

15:15
Silné bouřky se tvoří v pásu od Plzně po východní Moravu. Doprovází je přívalové srážky a poměrně vysoký počet blesků.

14:39
Bouří také již v okolí Plzně a Prahy. Četná bouřková aktivita pokračuje na severu Vysočiny.

14:16
Na stanici ČHMÚ Studenec (ležící nedaleko Krkonoš) spadlo za poslední hodinu kolem 50 mm srážek. Podobný úhrn hlásí také stanice Dolní Morava - Slaměnka. Stejné nebo ještě vyšší úhrny srážek se mohou vyskytnout v následujících hodinách kdekoliv na našem území.

13:57
Silná bouřka je aktuálně v oblasti Beskyd. Na našem území dnes podle ČHMÚ uhodilo zatím necelých 6000 blesků. Jak se v Česku detekují blesky?

13:15
Bouřek na našem území přibývá. Nejčetnější budou ovšem až ve večerních hodinách.

12:28
Nejintenzivnější bouřky jsou aktuálně v oblasti Jeseníků a Krkonoš. Radar

12:28
ČHMÚ vydal varování před vydatnými srážkami, které vystřídají dnešní silné bouřky, a nebezpečím vzestupu hladin řek: Od úterního rána do večera očekáváme místy vydatné srážky s úhrny kolem 40 mm v jižní polovině ČR, zejména v oblasti Šumavy a Novohradských hor.

Na tocích zasažených intenzivními srážkami očekáváme prudké vzestupy hladin s možností krátkodobého dosažení stupňů povodňové aktivity.
Varování

12:20
Na Moravě již na několika místech teplota překročila 31 °C.

11:47
Hlášení ze silné bouřky na Šluknovsku od uživatele Kuba5: Malá bouřka se vytvořila cca v půl šesté a od té doby asi do půl desáté dost bouřilo, nejdříve byly spíš četné blesky a extrémně lilo. Později se přidal i silný vítr. Na silnici bylo přes půl metru vody a všude jsou vyvrácené stromy, ještě teď tu prší. Diskuse

11:35
Vzduchová hmota nad naším územím je dnes velmi instabilní (podporuje konvekci - růst kupovité oblačnosti). Hodnoty CAPE přesáhnou na většině území 1000 J/kg. V Čechách navíc vznik bouřek významně podpoří frontální systém. Výstup z modelu

11:05
Varování před silnými bouřkami platí také v sousedním Německu. Tamní meteorologové varují především před bouřkami s vydatným deštěm. Do zítřejšího rána může spadnout i přes 60 mm srážek.

10:20
Noc na dnešek byla velmi teplá. Na mnohých místech teplota neklesla díky velké oblačnosti a přílivu teplého vzduchu pod 20 °C a byla tak zaznamenána tropická noc. Meteostanice

10:00
Na stanici ČHMÚ Šluknov na severu Čech spadlo za poslední 3 hodiny během bouřky 46,2 mm srážek.

9:35
V Česku se zatím tvoří předfrontální bouřky. Frontální vlna začne počasí u nás ovlivňovat během odpoledne. Vznik četných bouřek se očekává hlavně v Čechách. Vzhledem k tomu, že některá místa zasáhne i několik bouřek a jejich postup bude pozvolný, lze v těchto oblastech očekávat výrazné srážkové úhrny. Numerický model Aladin nevylučuje výjimečně ani srážkové úhrny 100 mm za 12 hodin.