Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Na nebi se ukáže zodiakální světlo

Čeká nás řada jasných nocí, proto se pokuste zahlédnout zhruba hodinu až dvě po západu Slunce, slabé zodiakální světlo táhnoucí se od obzoru až k souhvězdí Blíženců. Ideální podmínky k jeho sledování ovšem nastanou až po úplňku (18. března), kdy večerní nebe již nebude rušit světlo Měsíce.

K tomu, abyste zodiakální světlo na nebi spatřili, musíte vyrazit někam, kde nad obzorem neruší žádná světla. Také je potřeba vyhledat lokalitu s čistým a průzračným vzduchem, bez zvýšeného obsahu prachových částic, ideálně ve vysoké nadmořské výšce. Jednoduše řečeno, čím dále budete od velkých měst, tím lépe. Důležitým předpokladem úspěšného lovu jsou i dobré rozptylové podmínky, které zajistí skutečně čisté nebe.

Jizerka
Světelný kužel zodiakálního světla z Jizerky, zdroj: Petr Horálek

Zodiakální světlo má největší šířku poblíž naší denní hvězdy a zhruba kopíruje rovinu zvířetníku (zodiaku) čili rovinu po níž obíhají kolem Slunce planety. Nejvhodnější podmínky k jeho sledování u nás nastávají v březnu na večerní a v září na ranní obloze, kdy je rovina zvířetníku nakloněna vůči horizontu až o 60°. Slabounký zodiakální svit vytváří sluneční světlo rozptýlené na jemném kosmickém prachu, o kterém se dříve soudilo, že pochází především z rozpadlých komet a planetek. Na základě měření sondy Juno, která při své cestě k Jupiteru tímto prachovým oblakem prolétla, ale překvapivě vyšlo najevo, že dodavatelem rozptylujících částic jsou především prachové bouře na Marsu.

Ideální podmínky ke sledování zodiakálního světla s přidanou hodnotou poměrně snadné dostupnosti z kontinentální Evropy, splňuje i Kanárský ostrov Tenerife. A právě zde, na observatoři Teide, se pozorováním zodiakálního světla věnoval v letech 1971 až 1974 i mladý začínající student astrofyziky Brian Harold May. Pak ale vědecká kariéra Briana Maye ustrnula. Ptáte se proč? Onen nadějný student totiž nebyl nikým jiným, než kytaristou jedné z nejslavnějších rockových kapel všech dob: Queen. Znalci vědí, že právě v roce 1974 spatřilo světlo světa album Queen II, které definovalo jejich styl. Brian May se stal rockovou hvězdou na plný úvazek a na „hvězdařinu“ už nezbyl čas. V roce 2006 se ale k výzkumu zodiakálního světla vrátil a se svou disertační prací s názvem „Průzkum radiálních rychlostí v prachovém oblaku zodiakálního světla“ obhájil doktorský titul z astrofyziky. Tím astronomická dráha Briana Maye zdaleka neskončila. Podílí se na řadě populárně naučných projektů, píše astronomické knihy, zpracovává 3D snímky z některých vesmírných misí a například pro misi New Horizons k Plutu složil speciální píseň.

Až tedy někdy budete sledovat kouzelný přísvit zodiakálního světla, pusťte si do sluchátek třeba skladbu Bohemian Rhapsody. Vždyť Queen mají s astronomií a se splněnými sny mnohem více společného, než by se na první pohled mohlo zdát.

Zodiakální světlo
Světelný kužel zodiakálního světla (vpravo) spolu s Mléčnou dráhou (vlevo) nad pouští Kalahari. Na snímku je i jeho autor, astrofotograf Petr Horálek, jehož úžasné portréty hvězdného nebe do své knihy Kosmická oblaka využil i samotný Brian May, zdroj: Petr Horálek