Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Bouřky přinesly přívalové srážky, na několika místech způsobily škody

V tomto týdnu se u nás pravidelně vyskytují ve vlhkém vzduchu bouřky. První škody způsobila úterní bouřka u Jindřichova Hradce na jihu Čech. Přívalový déšť a voda ze dvou rybníků hned přetekla a s bahnem z polí se valila vesnicí Děbolín. Zde zatopila několik domů a na místě museli zasahovat hasiči. Na nedaleké meteorologické stanici během chvíle spadlo lehce přes 40 mm srážek.

Další silná bouřka ve čtvrtek večer zasáhla jih Plzně a okolí. V úzkém pásu zasáhla například Litice, Novou Ves, Radobyčice. V těchto oblastech spadlo velké množství krup, které vytvořily na polích i několikacentimetrovou vrstvu (viz fotografie). Po bouřce v Liticích zůstalo pár vyvrácených stromů a zatopených zahrad. O pár kilometrů dál přitom ani nezapršelo. Lidem kroupy poškodily úrodu v místních zahrádkách. Bouřku doprovázel i vítr o síle až 70 km/h a hasiči hlásily dva výjezdy.

Srážky
Pohled na bouřku jižně od Plzně dne 8.6.2023 - patrný je propad srážek z bouřkového oblaku rychle k zemi (tzv. downburst)

Kroupy
Kroupy v Liticích zacchytil i starosta MO Plzeň 6 Michal Hausner se slovy, že z rajčat a z muškátů toho asi letos už moc nebude, zdroj: facebook.com


Další bouřky se tvořily dnes odpoledne. Hned na třech profesionálních stanicích srážkový úhrn překročil 30 mm. Nejvíce srážek spadlo v obci Javorník na Jesenicku a to 37,4 mm. Zde přívalový déšť zatopil ulice města (viz obrázky níže). Vydatně ale pršelo také při bouřkách na Vysočině, kde například v obci Rudíkov spadlo 35,3 mm. Nejvíce škod způsobil přívalový déšť na Opavsku. V obci Šťáblovice a Mikolajice došlo k zatopení až 20 nemovitosti a na místě zasahovali hasiči.


U Znojma byly dnes pozorovány v 15:15 dokonce hned tři menší tromby vedle sebe. Tromb se ostatně v tomto týdnu vyskytlo již několik. V úterý se výrazná tromba objevila na přeháňce na Písecku (u obce Selibov, viz článek). Další výrazná tromba se v úterý odpoledne vyskytla také na Vsetínsku. Menší tromby byly hlášeny i na několika dalších místech. Podmínky přímo pro vznik tornáda ale v těchto dnech nepanují a tromby se u nás vyskytují pravidelně.

Tromba
Hned tři menší tromby se vyskytly u Znojma, zachytila Tereza Grusová, zdroj: facebook.com

Celkově u nás podle sítě Blitzortung od začátku týdne uhodilo přes 12 000 blesků. Nejvíce se jich vyskytlo dnes, kdy k 17:00 počet přesáhl 5 000 blesků.

Blesky
Množství blesků dnes k 17:00 - barevně odlišeny dle času, zdroj: blesky.bourky.cz