Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Březen je letos nejslunečnější v historii meření, doba svitu je srovnatelná s létem

Letošní březen se v několika ohledech výrazně odlišuje od normálního. Počasí ve střední Evropě ovlivňují mohutné tlakové výše a měsíc je tak srážkové výrazně podprůměrný. Přináší také nadprůměrně vysoký počet mrazových dnů (tedy dnů, kdy minimální teplota klesne pod bod mrazu). Zaznamenány také byly rekordně nízké vlhkosti vzduchu a neobvykle vysoké denní amplitudy vzduchu. Vůbec nejextrémnější je ovšem letošní březen v množství slunečního svitu.

Celková doba slunečního svitu za březen dosáhne napříč celým naším územím nejvyšších hodin za dobu měření. Například na stanici v Praze Libuši po dnešku zaznamenáme 200 hodin slunečního svitu! Je to vůbec poprvé v historii měření (stanice měří od roku 1971), kdy doba slunečního svitu překročí v březnu 200 hodin. Dosavadní rekord z roku 2012 činil jen 195 hodin. Závěr měsíce přinese letos více oblačnosti, ale očekává se, že celková doba slunečního svitu v Praze překročí 210 hodin (a podobně tomu bude na většině stanic u nás). Rekordy hlásí i horské stanice. Na Lysé hoře také vůbec poprvé v historii měření doba slunečního svitu v březnu překročí 200 hodin. Běžně zde přitom tolik slunečního svitu zaznamenáváme v červenci. V březnu zde v průměru doba slunečního svitu činí jen 105 hodin.

Sluneční svit
Průměrná doba slunečního svitu v březnu na našem území - letos na většině území překročí 200 hodin a bude rekordní (přes 200 hodin slunečního svitu bylo zaznamenáno i na horách), zdroj: Atlas podnebí Česka

Praha
Doba slunečního svitu v březnu 2022 po dnech na stanici v Praze Libuši, zdroj: in-pocasi.cz

Na všech stanicích u nás tak letos v březnu naměříme přes 200 hodin slunečního svitu. To jsou hodnoty, které se u nás běžně vyskytují až v letních měsících. Dlouhodobé výhledy ovšem neočekávají, že by extrémně slunečné počasí mělo pokračovat i v úvodu dubna. Již v příštím týdnu na obloze postupně přibude oblačnosti a objeví se i srážky.