Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Duben přinesl klasické aprílové počasí

Zatímco loňský duben byl u nás teplotně nadprůměrný a jen málo proměnlivý, ten letošní přinesl o poznání více aprílové počasí. Teplotně letošní duben skončil jako průměrný. Srážkově byl v rámci celého našeho území lehce podprůměrný, ale dosti záleží na konkrétní lokalitě. Na západě a východě území bilanci srážek významně vylepšily trvalé deště na konci měsíce. Především na východě Čech a na Vysočině naopak pršelo méně než je v dubnu obvyklé. Letošní duben byl především hodně proměnlivý, přinášel klasické aprílové počasí. Statisticky je duben nejproměnlivějším měsícem z celého roku. V dubnu jsme v průběhu historie již zaznamenaly tropické teploty (například v roce 2012) i husté sněžení. Vyhodnocením teplotních odchylek průměrné teploty jednotlivých dnů v dubnu od měsíčního průměru (statistický ukazatel směrodatná odchylka, kterým lze vyjádřit proměnlivost teplot) byl od roku 1970 zatím vůbec nejproměnlivější duben v roce 2013. Hodně aprílové počasí panovalo také v dubnu roku 1986, 1996, 2003 a 2012. Letošní duben například v Praze skončil jako devátý nejproměnlivější. Významné ochlazení v letošním dubnu nastalo na konci měsíce, kdy z 27. dubna na 28. dubna klesla podle ČHMÚ průměrná teplota z 15,7 °C na 6,8 °C. V rámci Čech bylo ochlazení na některých meteorologických stanicích ještě významnější.

Tip: Archiv počasí

Proměnlivé počasí bude pokračovat
Proměnlivější charakter počasí u nás bude pokračovat i v úvodu května. Na začátku příštího týdne k nám přechodně opět pronikne teplejší vzduch z jihu. V úterý zřejmě teploty překročí letních 25 °C. Poté ovšem přes naše území přejde studená fronta a opět se ochladí. Ustálené počasí pod vlivem tlakové výše je zatím v nedohlednu.

Duben
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu měsíce v Praze, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den