Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Na Floridu se žene silný hurikán čtvrté kategorie

Východní pobřeží Floridy očekává příchod silného hurikánu Dorian, který před několika dny vznikl v Atlantiku. Ten se aktuálně nachází přes 200 km východně od Baham a dosahuje čtvrté kategorie z pěti. Tlak v jeho středu klesl na 944 hPa a vítr přesahuje 200 km/h. Severní část Baham zasáhne za 24 hodin a potom bude pokračovat dále k Floridě.

Kdy přesně a jak zasáhne Floridu je ovšem stále nejisté. Očekává se, že přibližně 200 km od pobřeží změní svojí dráhu. Místo postupu dále na východ na pobřeží se stočí na sever a bude pokračovat podél pobřeží Floridy. Právě tento fakt velmi komplikuje předpovědi, protože je nejisté, jak daleko od pobřeží ke změně dráhy dojde. Pokud bude blíže pevnině, hrozí na Floridě katastrofální škody. Pokud naopak zůstane dále, bude škod o poznání méně. Zatím se jako pravděpodobnější varianta, že jeho postup bude relativně blízko u pevniny a škody tak budou značné. Navíc se zpomalí jeho postup a na jednom místě tak bude působit o to větší škody. Například v hustě obydlené oblasti kolem města West Palm Beach se mohou nárazy větru blížit 200 km/h (pokud ale zůstane dále od pevniny, nárazy větru tu nepřesáhnou 50 km/h).

Nejednoznačné předpovědi významně komplikují klíčové rozhodnutí o evakuacích. Místní úřady zatím vyčkávají s rozhodnutím o evakuacích na neděli. Většina lidí na východním pobřeží Floridy již má ovšem připravené věci, aby se mohli začít okamžitě evakuovat. Současný hurikán Dorian může způsobit nejvážnější škody na východním pobřeží od katastrofálního hurikánu Andrew v roce 1992.

Tip: Ventusky - aktuální pohled a předpověď hurikánu Dorian


Aktuální poloha hurikánu Dorian východně od Floridy