Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

ČHMÚ: Kde bude sníh na Štědrý den

ČHMÚ dnes ve své zprávě shrnul, kde bude na Štědrý den sníh:

Zcela určitě na horách, kde již sněhová pokrývka leží. Na ostatních místech v ČR se sníh většinou nevyskytuje.

Zítra po půlnoci se očekávají od západu až severozápadu srážky, které se během dopoledne rozšíří na celé území Čech a odpoledne i na Moravu a do Slezska.

Vzhledem k očekávané synoptické situaci (přechod frontálního systému od severozápadu až severu) je určení skupenství těchto srážek s ohledem na geografickou polohu místa poněkud obtížné.

Nejpravděpodobnější je tato varianta: čím více na západ, tím bude pršet ve vyšších nadmořských výškách a naopak, čím více na východ a severovýchod tím bude padat sníh v nižších a nižších polohách.

Na nejkrajnějším západě je očekávaná hranice sněžení kolem 700 až 800 m n.m., na jižní Moravě a ve východních Čechách kolem 400 m n.m. a na severní Moravě a ve Slezsku bude padat sníh i v nejnižších polohách. Navíc, později odpoledne a večer se začne od severovýchodu ochlazovat, takže se bude i hranice sněžení zvolna snižovat.

Pokud se tedy týká středních a nižších poloh bude pravděpodobně na Štědrý večer ležet slabá sněhová pokrývka (či bude alespoň poletovat sníh) na Moravě a ve Slezsku a ve východní polovině Čech. Do západní části Čech se ochlazení dostane až v noci na čtvrtek.


Zdroj: CHMI.cz