Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Leden začne zimně, sněhu se dočkají i nížiny

Za námi je první měsíc meteorologické zimy. Přinesl poměrně malé množství srážek, neboť počasí ovlivňovaly často tlakové výše. Teploty byly ovšem spíše průměrné. Nejvíce se od průměru teplota odchylovala v horských polohách, kde bylo vlivem inverze v některých dnech tepleji než v nížinách. Celkově je na našem území prosinec nejchladnější od roku 2012, kdy jsem zažívali podobné teploty jako letos. O poznání chladnější prosinec se u nás vyskytl v roce 2010. V letošním roce se tak již neopakuje extrémní situace z minulého roku, kdy se v prosinci na většině míst nevyskytl jediný ledový den a teploty se často šplhaly přes 10 °C, výjimečně i přes 15 °C. V Praze se například teplota nad 10 °C dostala ve 13 prosincových dnech, což bylo zcela extrémní. Na Vánoce potom v Děčíně teplota vystoupila na rekordních 16,8 °C.

Leden spíše chladnější
Před námi je nyní leden, který by podle současných předpokladů měl být spíše chladnější. Model CFS nad většinou Evropy očekává mírně podprůměrné teploty. Tomuto výhledu odpovídají i střednědobé předpovědi většiny numerických modelů, které očekávají, že k nám v první lednové dekádě bude proudit spíše chladný vzduch.

V pondělí studená fronta
První lednový den přinese stejný charakter počasí jako dnes. Ve vyšších hladinách atmosféry k nám stále bude proudit teplejší vzduch. Setrvávat tak bude inverzní charakter počasí. Místy se budou tvořit opět mlhy nebo nízká oblačnost. Změna v počasí přijde hned v prvním lednovém týdnu. V pondělí přes naše území přejde studená fronta. Počasí začne ovlivňovat během pondělního odpoledne a přinese sněžení, pod 300 m přechodně i srážky smíšené. Příliš sněhu ovšem nenapadne. Srážkové úhrny budou jen nízké. V úterý ráno po přechodu fronty bude ležet nejvýše od poprašku do 4 cm sněhu.

Úterý přinese slunečné počasí s teplotami kolem bodu mrazu. V noci na středu teploty klesnou na -3 °C až -7 °C a začne se postupně rozfoukávat čerstvý jihozápadní vítr. Ve středu počasí ovlivní další frontální systém. V polohách pod 400 m se během dne opět mohou objevit srážky smíšené nebo dešťové. Teploty během dne vystoupí na -1 °C až 3 °C. Výraznější oteplení nás ovšem nečeká. V noci na čtvrtek začne opět na celém území mrznout a čekají se sněhové přeháňky, a to i v nejnižších polohách. Čtvrteční ráno tak bude na řadě míst sněhobílé. Ve čtvrtek k nám zřejmě zesílí příliv původem arktického vzduchu a vyskytnou se i celodenní mrazy. Předpovědi na druhou polovinu týdne se ovšem ještě budou upřesňovat. To, že nás v první lednové dekádě čeká spíše chladnější počasí, je ovšem již jisté. Se sněžením musíme v některých dnech počítat i v nížinách.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď počasí na další dny

Teplota
Očekávaná teplota ve výšce cca 1500 m nad zemí (850 hPa) ve čtvrtek dopoledne. Zde je dobře patrný příliv chladného a původem arktického vzduchu do střední Evropy. Předpovědi hlavně na druhou polovinu týdne se ovšem ještě budou upřesňovat.