Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a přes den teplo, sucho a riziko vzniku požárů stoupá

Ve Středomoří u Sicílie vznikl medikán, obdoba hurikánu

Ve Středomoří u Sicílie se dnes zformoval tzv. medikán, tedy hluboká tlaková níže, která svými vlastnostmi i strukturou připomíná tropickou cyklónu (ostatně pod pojmem medikán se v češtině rozumí tzv. středomořský hurikán). Pro ty je charakteristické, že jsou tvořeny teplým jádrem se slabým větrem, který je obklopen prstencem silného větru (naopak běžné tlakové níže jsou tvořeny teplou a studenou vzduchovou hmotou). Pojmenovaný byl tento medikán jako Apollo.

Medikán
Teplota ve výšce 3,6 km dnes dopoledne - východně od Sicílie je patrné teplé jádro medikánu, který se zde zformoval (vzduch je až o 6 °C teplejší než v okolí), zdroj: ventusky.com

Na Sicílii přinese medikán vydatné srážky. Na pobřeží může za 36 hodin spadnou i přes 100 mm srážek, což způsobí povodně i sesuvy půdy. Nárazy větru se na východě Sicílie očekávají od 70 do 90 km/h. Tak silný vítr doprovodí na východním pobřeží až 4 metrové vlny.

Vítr
Nárazy větru dnes odpoledne - u Sicílie je patrný medikán, zdroj: ventusky.com

Sicílii navíc jedna vlna nepříznivého počasí zasáhla už na začátku tohoto týdne. Záplavy v okolí Katánie si vyžádaly dvě oběti. Ulicemi měst tekly proudy vody, které odnášely vše, co jim stálo v cestě. Na meteorologické stanici ve městě Katánie spadlo za 7 hodin až 98 mm srážek.


Video zachycuje povodně na Sicílii na začátku tohoto týdne

Medikány se ve Středomoří v posledních letech objevují v průměru jednou za rok a působí i značné škody. V minulém roce zasáhl medikán Cassilda Řecko.