Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Extrémní počasí roku 2008

Dnešním dnem končí rok 2008, který byl opět teplotně nadprůměrný. Tropických dnů jsme letos zaznamenali 14 (v loňském extrémně teplém létě jich bylo až 55, i přesto je ovšem i letošní rok teplotně nadprůměrný a to hlavně díky zimním měsícům). Níže si můžete přečíst o některých extrémních meteorologických jevech, které jsme v roce 2008 v Česku zaznamenali.

Emma 1.3.

První den v březnu Česko zasáhla tlaková níže Emma, která sebou přinesla vichřici, bouřky a vydatné srážky.

Více se dozvíte v článku: Česko sužuje vichřice, rozvodněné toky a bouřky nebo v upozornění.

Silné bouřky 25.6.

Ke konci června se přes většinu Česka přehnaly silné bouřky, které vyvracely stromy, zaplavovaly sklepy. Silný vítr poškozoval střechy a odnášel lehké předměty. Tisíce lidí se ocitlo bez proudu. Spadané stromy omezily provoz na železnicích. Podle mluvčího Generálního štábu hasičů Petra Kopáčka se jednalo o největší událost od březnové vichřice Emma.

Více se dozvíte v článcích: Bouřka ve městě Toužim, Bouřka v Plzni, Bouřka ve městě Radim u Kolína, Bouřka ve Sloupnici ve východních Čechách, Supercela v Česku u Neratovic, Českem se ženou silné bouřky - on-line.

Bouřky na Moravě, tornáda v Polsku - 15.8.

Dne 15.8. Moravu a okolní státy sužovaly silné bouřky. Na některých místech Moravy se během dne vyskytlo až pět bouřek. V polském Slezsku dokonce řádila silná tornáda. V okolí dálnice A4 u města Strzelec Opolskich vznikly rozsáhlé polomy a vítr převracel i kamiony. Některé menší obce zůstaly v polském Slezsku odříznuty od světa.

Více se dozvíte v článku: Bouře a tornáda si v Evropě vyžádaly tři oběti.