Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Pylová sezona je letos výrazně podprůměrná

Letošní jaro se zapíše do historických tabulek jako jedno z nejchladnějších za posledních 60 let. Studený duben a chladný květen s podprůměrným množstvím slunečního svitu sice většinu lidí moc netěší, najdeme ale jistou skupinu obyvatel, která může být s průběhem tohoto jara poměrně spokojena. Řeč je o pylových alergicích. Kontrast průběhu letošního jara v tomto smyslu vynikne zejména ve srovnání s loňským mimořádně slunečným a suchým jarem, který přinesl nadprůměrnou pylovou sezónu.

Pyl v ovzduší
Srovnání pylové sezóny v části dubna loni (nahoře) a letos (dole) - hodnoty pylů byly v minulém roce výrazně vyšší, zdroj: szu.cz

Už začátek letošní sezóny nastal asi o měsíc později než vloni – olše a líska, tedy první významné alergeny, začaly kvést až v poslední únorové dekádě, kdy studené počasí z poloviny měsíce vystřídalo teplé a slunečné počasí lámající teplotní rekordy. Jenže další rozběh pylové sezóny zpomalilo chladnější počasí během první poloviny března. Kolísání teplejšího počasí přerušovaného vpády studeného vzduchu během druhé poloviny března zpozdily nástup dalších alergenů a zejména držely úroveň pylu v ovzduší na nižších až středních úrovních. Například bříze – tedy nejobávanějšímu jarnímu alergenu – se i kvůli velikonočnímu vpádu arktického vzduchu podařilo naplno rozkvést až na samotném přelomu první a druhé dubnové dekády. Letos nastal vrchol břízy až po 20. dubnu, ve středních a vyšších polohách dokonce na začátku května. A vlivem počasí bylo jejího pylu v ovzduší nakonec méně, než se očekávalo. Chladné a převážně oblačné počasí během května se pak projevilo i opožděním nástupu dalších významných jarních alergenů – například sezóna dubu přišla asi o 2 až 3 týdny později oproti dlouhodobému průměru a jeho pylu stejně jako pylu ostatních alergenů bylo ve vzduchu poměrně málo.

Pyl v ovzduší
Vývoj koncentrací vybraných alergenů v posledních 2 týdnech, zdroj: szu.cz

A konečně, vlhké počasí s četnými přeháňkami a podprůměrnými teplotami v posledních týdnech opožďuje i nástup plné sezóny trav, ke kterému už v květnu pravidelně dochází. S ohledem na aktuální vývoj a předpověď počasí se zdá, že trávy naplno rozkvetou až v prvních červnových dnech. Jaký bude další vývoj letošní pylové sezóny bude samozřejmě záviset na průběhu počasí – červnové oteplení by mohlo vést k výraznějšímu zvýšení koncentrací pylových alergenů v ovzduší. Zatím se ale dá konstatovat, že i přes určité rozdíly v rámci Česka dané nadmořskou výškou a aktuálním průběhem počasí, je pylová sezóna tohoto jara výrazně podprůměrná. I díky tomu zatím letošní jaro přeje dnům s perfektní dohledností.