Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Dosažení teplotních rekordů často zabrání mlhy a nízká oblačnost

Do střední Evropy dnes ještě více zesílil příliv teplého vzduchu. V hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m), kde se sledují vzduchové hmoty, teplota dnes dokonce dosahuje až 16 °C. Podobně teplý vzduch se nad naším územím navíc bude nacházet po celý příští týden. Pro závěr října je tak teplá vzduchová hmota ve střední Evropě nezvyklá. Běžně jsou zde totiž o 10 až 15 °C teploty nižší. Vždyť kdyby se k nám stejná vzduchová hmota dostala v letních měsících, přinesla by do nížin teploty přes 30 °C. Na konci října už jsou ovšem příliš dlouhé noci a nedochází k dostatečnému pronikání teplého vzduchu i do přízemních vrstev. Tvoří se inverze a často také mlhy nebo nízká oblačnost.

V příštím týdnu nás čeká ustálené počasí zcela beze srážek. Maximální teploty se budou pohybovat v širokém rozmezí od 12 °C až po 22 °C. Přitom teploty přes 20 °C již budou překonávat teplotní rekordy pro tyto dny. Paradoxně bude nejtepleji spíše ve vyšších polohách. Chladněji zůstane v nižších polohách, kde se budou tvořit mlhy a nízká oblačnost. Kde přesně se utvoří a kdy se během dne rozpustí ovšem příliš dobře předpovědět nejde (viz článek Nízká oblačnost a problematika její předpovědi). Po celý den se udrží především v centrálních částech Čech. Rozpouštět se naopak budou hlavně na Moravě a ve Slezsku. Česká kotlina je na podzim velmi náchylná k tvorbě nízké oblačnosti a mlh. V sousedním Polsku, Německu či na Slovensku se v příštím týdnu očekává většinou slunečné počasí.

V Maďarsku a Srbsku téměř 30 °C
Vůbec nejtepleji z celé Evropy bude v Maďarsku a Srbsku, kde se očekávají často teploty přes 25 °C. V nejteplejších oblastech se dokonce mohou dostat až k 28 °C nebo 29 °C, což je již blízko hranici tropického dne. Tak vysoké teploty jsou zde na konci října výjimečné.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teploty
Očekávané teploty v pondělí 21. října v Evropě - v Srbsku a Maďarsku teploty budou často přesahovat letních 25 °C.