Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Říjen byl teplotně nadprůměrný

Za sebou máme další nadprůměrně teplý měsíc. Za posledních 40 let patří mezi čtyři nejteplejší. Výrazně teplotně nadprůměrná byla především jeho druhá dekáda. Naopak poslední dekáda byla díky citelnému ochlazení teplotně průměrná. V Praze Libuši průměrná teplota činila 11,4 °C. Obvyklá hodnota je přitom 9 °C. Tepleji zde bylo jen v letech 2001 a 2006. Stejná průměrná teplota byla naměřena i v Brně a taktéž zde říjen skončil jako třetí nejteplejší za posledních 40 let. O něco chladněji bylo například v Ostravě, kde se průměrná teplota pohybovala kolem 10,5 °C. Na horských stanicích se letošní říjen zapíše většinou jako šestý nejteplejší za posledních 40 let. Dlouholeté teplotní rekordy ovšem v říjnu v jednotlivých dnech překonávány nebyly. Nejvyšší denní teploty se do 20. října vyrovnaně pohybovaly mezi 15 °C až 20 °C. Na žádné ze stanic letošní říjen nepřekonal ten v roce 2001, který byl na našem území nejteplejší. Průměrná teplota tehdy na mnohých stanicích překročila 12 °C a na začátku měsíce dokonce teploty dosáhly letních 25 °C.

Jako teplotně nadprůměrný měsíc se říjen zapíše na většině území Evropy. Teplotně podprůměrný byl jen v Rusku, kde na řadě míst napadl i sníh. Jako lehce podprůměrný skončil i na jihu Balkánského poloostrova a v Turecku. Výrazně nadprůměrné teploty naopak hlásilo Španělsko, kde teploty překročily i tropických 30 °C.

Tip: Archiv počasí - nejrozsáhlejší archiv počasí

Teploty
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu října v Praze Libuši, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den.