Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Rok 2014 míří k nejteplejšímu v historii měření

Letos zažíváme jeden z nejteplejších roků v historii měření. Na řadě meteorologických stanic na našem území i ve světě je rok 2014 zatím úplně nejteplejší a překonává tak i rok 2007, který u nás dosud držel rekord. Například v Praze letos průměrná roční teplota do dnešního dne dosahuje 11,5 °C. Současný rekord z roku 2007 přitom činí 10,7 °C (za srovnatelné období, tedy bez poloviny prosince, 11,4 °C). Letošní rok láme rekordy i na ostatních stanicích po celé naší republice, například v Brně, Ostravě, Plzni, Liberci či Chebu. Podobná situace panuje i na horských stanicích. Letošní rok je zatím nejteplejší i na Milešovce, která zaznamenává počasí již přes 100 let. Statistiku mohou ještě změnit zbývající prosincové dny. Vzhledem k tomu, že nás ovšem v následujících dnech čeká teplotně výrazně nadprůměrné počasí, je zvrat již málo pravděpodobný. Včera na mnohých místech v nižších polohách teploty vystoupily až na hodnoty kolem 10 °C, což je o 6 °C více, než je v prosinci obvyklé. V příštím týdnu bude takto teplé počasí pokračovat.

Za letošním velmi teplým rokem stojí především rekordně teplý únor a březen, kdy se průměrné měsíční teploty odchýlily o více než 3 °C. Sérii teplotně nadprůměrných měsíců narušil až květen, který byl teplotně normální. V letošním roce jediným teplotně podprůměrným měsícem se stal srpen, jehož chladná a deštivá druhá polovina řadě lidem pokazila dovolené. Na podzim se vrátil trend teplotně nadprůměrných měsíců. V Plzni se za celý podzim nevyskytl ani jeden mrazový den (den, kdy teplota alespoň ráno klesne pod bod mrazu). V Praze Klementinu bylo letos zatím překonáno 5 teplotních rekordů (dva v březnu a tři v červnu).

Tip: Archiv počasí - nejrozsáhlejší archiv počasí v Česku

Také v globálním měřítku se očekává, že letošní rok s největší pravděpodobností bude nejteplejším v historii sledování teplotních rekordů. Podle NOAA se otepluje jak na souši, tak nad oceány. Vůbec nejteplejším měsícem byl říjen.

Teploty
Odchylka teplot na celé Zemi od dlouhodobého průměru (1981 až 2010) za leden až říjen letošního roku - Evropa zažívá nadprůměrně teplý rok, zdroj: NOAA