Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Chybí nám sluneční svit

Letošní rok 2013 přináší velmi málo slunečního svitu. Většinou je hodně oblačnosti a modrá obloha je k vidění jen výjimečně. V každém měsíci se úhrny slunečního svitu blíží k nejnižším naměřeným hodnotám v historii. Pocit nedostatku slunečního svitu je umocňován i tím, že jsme v minulém roce naopak zažívali silně nadprůměrné množství slunečných dnů.

Podobně v roce 2009
Naposledy jsme takto podmračené počasí zažívali v roce 2009. V březnu dokonce na mnohých stanicích svítilo Slunce ještě méně než letos. Výrazné zlepšení ovšem tehdy přinesl duben. V tomto roce je zatím řada slunečných dnů v nedohlednu. V příštím týdnu k nám začne proudit vlhký oceánský vzduch a počasí bude pod vlivem tlakové níže.

Sluneční svit
Graf znázorňuje počet hodin, kdy svítilo Slunce na meteorologické stanici Počátky v jednotlivých letech podle měsíců. V letošním roce (žluté sloupce) jsou úhrny slunečního svitu oproti minulému roku (červené sloupce) silně podprůměrné. Zdroj: meteo-jirkalina.com

Jak se měří délka slunečního svitu
Délka slunečního svitu se udává v hodinách a měří se přístrojem heliograf (slunoměr). Na meteorologických stanicích se nejčastěji používá Campbellův-Stokesův heliograf. Má tvar skleněné koule o průměru cca 10 cm. Využívá tepelného účinku slunečních paprsků. Koule paprsky soustředí do ohniska, kde je umístěný registrační pásek (papír), na kterém paprsky Slunce vypalují stopu. Výměna měřící pásky probíhá každý den v 7:00 hodin ráno. Intenzitu slunečního záření z tohoto přístroje posoudit nelze.

Kde je v Česku nejslunečněji?
Nejméně svítí Slunce během celého roku na horách. Je zde více oblačnosti, častěji prší. Statistiku si hory vylepšují jen při inverzích, kdy je naopak v nížinách zataženo. Těchto situací během roku ovšem nenastává tolik, aby se hory staly slunečnějším místem. Z dlouhodobých měření vyplývá, že v Česku svítí Slunce nejvíce hodin na jižní Moravě. Ostatní lokality mají v průměru o více než 100 hodin slunečního svitu za rok méně.

Sluneční svit
Mapa Česka znázorňuje průměrný roční úhrn doby trvání slunečního svitu. Zdroj: TOLASZ, R., at al. 2007. Atlas podnebí Česka. 1. vyd. Praha - Olomouc: Český hydrometeorologický ústav – Univerzita Palackého v Olomouci, 2007. 360 s. ISBN: 978-80-86690-26-1