Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Slunečního svitu je zatím více než před rokem

V posledních dnech na většině území panuje zatažená obloha. Na Přimdě naposledy zaznamenali sluneční svit 12. ledna. Od té doby zde panuje podmračené počasí. Celkově zde v lednu zatím svítilo slunce 23 hodin, což je sice podprůměrná hodnota (průměr činí 39 hodin), ale oproti minulému roku je stále vyšší. V minulém roce v lednu zde slunce svítilo jen 17 hodin a ještě horší byla situace v roce 2010, kdy byl sluneční svit za celý měsíc zaznamenán jen po dobu 9 hodin. V Praze letos svítilo slunce zatím po dobu 46 hodin, což je také podprůměrná hodnota (průměr je 57 hodin). Rekordně málo slunečního svitu zde bylo zaznamenáno v minulém roce. Za celý leden svítilo slunce jen 17 hodin. O něco slunečnější je jihovýchod našeho území. Brno hlásí od začátku letošního roku 56 hodin slunečního svitu, což je lehce nadprůměrná hodnota. Průměrných hodnot dosahuje délka trvání slunečního svitu v Holešově.

Závěrem tedy můžeme říci, že nejméně slunečního svitu je v letošním lednu na západě Čech, kde se jedná o podprůměrné hodnoty. Nejslunečněji je naopak na jihovýchodě území. Rekordně nízké hodnoty byly na většině území zaznamenány minulý rok, oproti němu si letos užíváme až o desítky hodin více slunečního svitu.

Tip: Jak se měří sluneční svit?

Slunce
Oproti lednu v minulém roce je ten letošní o desítky hodin slunečnější, i tak je ovšem zejména na západě Čech délka trvání slunečního svitu podprůměrná