Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Vítr nad Tatrami vytvaroval fascinující oblačnost, připomínala UFO

Fascinující oblačnost byla v pondělí pozorována nad Tatrami. Nad vrcholy několika kopců se vytvořily oblačné talíře, které připomínaly přistávající UFO. Jedná se o zvláštní oblačnost altocumulus lenticularis. V překladu lenticularis znamená čočkovitý. Tato oblačná odrůda má totiž tvar čočky. K jejich vzniku dochází při výrazném proudění přes horskou překážku. Vítr se po přechodu přes horský hřeben rozvlní a ve vrcholcích vln při dostatečné vlhkosti vznikají tato oblaka. Jen vzácně jsou ovšem tato oblaka tak výrazná, jako byla v pondělí ráno nad Tatrami. Zde je v obci Stará Lesná v Přešovském kraji pozoroval a zachytil Harnis Jan.

Altocumulus lenticularis
Altocumulus lenticularis v pondělí ráno nad Tatrami, zdroj: Harnis Jan

Altocumulus lenticularis
Altocumulus lenticularis v pondělí ráno nad Tatrami, zdroj: Harnis Jan

O mimořádnosti pondělního proudění svědčí i to, že se odpoledne vyskytlo několik supercel a dokonce tornádo (viz Mimořádné bouřky na Slovensku).

Na obloze altocumulus lenticularis vydrží zpravidla několik desítek minut až hodin. Záleží na tom, jak dlouho příhodné proudění přes horskou překážku vydrží. Pozorovaný bývá pravidelně i na našem území. Slabý se například o uplynulé neděli vytvořil v závětří Šumavy a byl pozorovatelný z Plzně (viz fotografie). Obecně ovšem platí, že čím vyšší jsou horské překážky, tím výraznější může altocumulus lenticularis být.