Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Březen byl globálně druhý nejteplejší za dobu měření, části světa hlásí rekordní sucha i povodně

Letošní březen byl v Česku sice teplotně normální (ačkoliv s kladnou odchylkou 1,5 °C vůči období 1991-2020), globálně se ale březen 2023 stal druhým nejteplejším březnem v historii měření. Skončil hned za březnem 2016, který byl o 0,11 °C teplejší (podle dat agentury COPERNICUS). Jen nepatrně chladnější pak byly březny v letech 2017, 2019 a 2020.

Teplota
Odchylka teploty vzduchu za letošní březen od dlouhodobého průměru za období 1991-2020, zdroj: climate.copernicus.eu

Z celoevropského pohledu byl sice letošní březen taky teplotně nadprůměrný, ale za dosud nejteplejším březnem v roce 2014 zaostal o 1,3 °C. Příčinou méně výrazné odchylky v Evropě byla především studená Skandinávie, Norské moře a Island. Posledně jmenovaný stát zažil dokonce nejchladnější březen od roku 1979 (o 3,7 °C chladnější vůči průměru 1991-2020). A zatímco většina Skandinávie měla březen nejen studený, ale i vlhčí, což vedlo k častému sněžení, na Islandu spadlo srážek výrazně méně.

Mimo Evropu měli výrazně teplejší březen především rozsáhlé oblasti Asie. Nejteplejší březen v historii pozorování zažilo například Japonsko (odchylka o 2,75 °C vůči poslednímu třicetiletí), ovšem vůbec nejvýraznější kladné odchylky hlásí střední Asie v oblasti východně až severně od Kaspického moře – v některých regionech tam byl březen o 5 až 8 stupňů teplejší! V minulých týdnech padaly četné měsíční rekordy, maxima šplhala nad 30 °C, což tam v této části roku rozhodně není obvyklé. Velmi teplo ale bylo i na Dálném východě nebo v Číně.

Nadprůměrně teplý březen zažila taky severozápadní Afrika, odkud horký vzduch pronikal na Kanárské ostrovy, na Pyrenejský poloostrov i do jihozápadní Francie. Nadprůměrně teplé počasí zde ale dále prohloubilo dlouhotrvající sucho, které vážně dopadá zejména na Maroko a Tunisko. V Tunisku jde podle tamních informací dokonce o nejhorší sucho v historii země – ostatně omezení dodávek vody v nočních hodinách a zákaz zavlažování pitnou vodou mluví sám za sebe. Omezení v zemědělství přitom přichází v období, které je rozhodující pro nadcházející úrodu.

Sucho
Vývoj sucha v severní Africe během února (rozděleno po 10ti dnech do dekád) – rozsáhlé oblasti hlásí deficit vlhkosti znamenající stres pro vegetaci , zdroj: edo.jrc.ec.europa.eu

Sucho
Sucho na severu Afriky pokračuje i během března – dopad na vegetaci (stav pro druhou březnovou dekádu) - v červeně vyznačených oblastech dochází ke škodám na vegetaci, v modrých se naopak po suchu stav vrací k normálu, v oranžových oblastech se začíná rozvíjet sucho, zdroj: edo.jrc.ec.europa.eu

Dramatické sucho ale trvá i v částech nedalekého Španělska, zejména v Katalánsku a Andalusii. Hladiny některých přehrad významných pro zásobování vodou jsou naplněny méně než ze třetiny.

Sucho
Extrémní sucho v Katalánsku vedlo k poklesu hladin vodních nádrží a odhalení kostela a zbytků středověkého osídlení normálně ukrytého pod vodami přehrady Sau, zdroj: Emilio Morenatti / Associated Press

Zajímavé teplotní poměry panovaly v březnu na americkém kontinentě. Zatímco severní Argentina zažívala pokračující vlny veder, které tuto oblast sužovaly už v únoru, a velmi teplo měli i na východě Kanady a v částech Karibiku, centrální a západní části Severní Ameriky hlásí naopak výrazně chladnější březen. To bylo spojeno s pokračující cyklonální činností, během které do těchto oblastí opakované pronikal studený vzduch od severu a současně přicházely tlakové níže z Pacifiku. Výsledkem bylo pokračování srážkově nadprůměrného období, které začalo už na přelomu podzimu a zimy. V horských oblastech vydatně sněžilo – kumulativně tam v exponovaných lokalitách od začátku zimy spadlo 10 až 15, ojediněle až 18 metrů sněhu. Konec letošní zimní sezóny se tak v kalifornských horách zapsal do historie nejvyšším množstvím vody ve sněhu, které tam od začátku měření (tedy v polovině minulého století) leželo. A to je po předcházejících letech, kdy obyvatele trápilo katastrofální sucho, dobrá zpráva. I když v sobě skrývá jisté riziko nebezpečí povodní při rychlém jarním tání sněhu.

Sníh
Množství vody ve sněhu ve srovnání s dlouhodobým průměrem k 6. dubnu 2023 , zdroj: cdec.water.ca.gov

Nadprůměrné množství srážek za březen hlásí i oblast kolem Madagaskaru a Mosambiku, kterou zasáhl rekordní cyklon Freddy. Ten přinesl do oblasti rozsáhlé povodně i sesuvy půdy. Povodně se vyskytly také na severu Austrálie. Velké extrémy v počasí, kdy jednu oblast zasahují výrazná sucha a jiné zase povodně, souvisí právě s rostoucími globálními teplotami.