Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Ke konci týdne se výrazně ochladí, pronikne k nám původem arktický vzduch

Již dnes přes naše území přechází studená fronta. Ta ovšem paradoxně přinese většinou oteplení. Rozpustí se totiž teplotní inverze a v nížinách tak teploty dnes zamíří na 7 °C až 11 °C, v Čechách až na 12 °C. Ochlazení se projeví především na horách, kde teploty zůstanou kolem 4 °C (včera zde bylo až 10 °C). Podobně vysoké teploty nás čekají až do čtvrtka. Jen na horách teploty porostou. Ve středu a ve čtvrtek se mohou na horách dostat opět až na 10 °C.

Další fronta k nám dorazí ve čtvrtek odpoledne a večer. Půjde opět o studenou frontu a tentokrát přinese citelné ochlazení. V pátek k nám po jejím přechodu totiž začne pronikat původem arktický vzduch. V hladině 850 hPa (cca 1500 m nad zemí) se ze čtvrtečních 9 °C ochladí v pátek na -8 °C. Teploty se zde propadnou o téměř 20 °C. Při zemi bude ochlazení mírnější. V pátek se denní maxima očekávají mezi 2 °C až 6 °C, na jihu Moravy až 7 °C. Na horách už se vyskytne celodenní mráz. K tomu se budou vyskytovat sněhové přeháňky, v polohách pod 500 m budou dešťové nebo smíšené.

Příliv původem arktického vzduchu ze severu do střední Evropy v pátek v hladině 850 hPa, kde jsou dobře patrné vzduchové hmoty, zdroj: Ventusky

V sobotu ráno již bude na celém území mrznout. Denní maxima potom zamíří na 2 °C až 6 °C a ojediněle, zejména na horách, se objeví sněhové přeháňky, pod 400 m budou během dne smíšené nebo dešťové. V neděli počasí u nás zřejmě ovlivní okraj teplé fronty, která přinese mírné oteplení. Situace se ale ještě bude upřesňovat. Před námi je ovšem první významnější vpád arktického vzduchu po létě a první sněhové vločky se objeví mimo hory.

Teploty
Teploty v sobotu odpoledne podle modelu GFS, zdroj: ventusky.com